ΚΚΕ: Απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους Ευρωνατοϊκούς σχεδιασμούς

ΕΕ επιχείρηση Λιβύη μεταναστες σύλληψη
Φώτο Αρχείου / Από τις Ναυτικές Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Μετανάστευση στη Λιβύη (“Sophia”, “Irene”) / Πηγή: MARCOM

Σε ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προχώρησαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση “IRINI” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ακολουθεί η ερώτηση:

Τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο εξαπλώνεται η πανδημία COVID-19, με τον κατάλογο των θυμάτων να ανεβαίνει, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να στηρίξει με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της βάσης της Σούδας στην Κρήτη τη ναυτική επιχείρηση με τη ψευδεπίγραφη επωνυμία “IRINI” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Πρόκειται για επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης με πρόσχημα το εμπάργκο διακίνησης όπλων. Όμως, στην πράξη η αποστολή αυτή υπηρετεί το γενικότερο σχεδιασμό ελέγχου του ενεργειακού πλούτου και των αγορών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς – κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας- εμπλέκοντας την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. 

Σημειώνουμε ότι, η συμμετοχή στην επιχείρηση “IRINI” είναι η τρίτη επικίνδυνη απόφαση εμπλοκής της Ελληνικής κυβέρνησης σε Ευρωνατοϊκές επιχειρήσεις στην Αφρική σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ επιπλέον την ίδια περίοδο ανακοινώθηκε η δημιουργία Νατοϊκού κέντρου “αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής αριστείας” στη Σούδα. 

Συγκεκριμένα, στις 26/03 έγινε γνωστό ότι υπήρξε προκήρυξη θέσεων πολιτικού προσωπικού για την αποστολή “EUCAP SAHEL MALI” στο Μάλι, αλλά και την αποστολή της ΕΕ «EUAΜ CAR» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που θα αναπτυχθεί έως τα τέλη της άνοιξης 2020, με αιτιολογία να «συμβουλεύει» τα Σώματα Ασφαλείας των ως άνω χωρών. Μάλιστα και για τις δύο αυτές αποστολές προτρέπονται οι προς απόσπαση υπάλληλοι να φέρουν βαλλιστικό κράνος και αλεξίσφαιρο, γεγονός που τονίζει την υψηλή επικινδυνότητα των Ευρωενωσιακών και Νατοϊκών αποστολών στην Αφρική. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, πως τοποθετείται η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης στην περιοχή λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας Ευρωνατοϊκών δυνάμεων στη Λιβύη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Πως τοποθετείται στο αίτημα να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στις Ευρωατλαντικές επιχειρήσεις για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19;

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...