ΚΚΕ: Αποζημίωση στο 100% των λαϊκών οικογενειών βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων

Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα αποσπασματικά – όπως τα χαρακτηρίζει – κι ανεπαρκή μέτρα για τους πυρόπληκτους. Απαιτεί, μεταξύ άλλων:

  • να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν, χωρίς “αναδόχους” δηλαδή ιδιώτες,
  • να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών,
  • να προχωρήσει η άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των πυρόπληκτων λαϊκών οικογενειών,
  • να εξασφαλιστεί η στέγαση, η σίτιση και ένδυση τους για όσο διάστημα χρειαστεί,
  • να απαλλαγούν από τα χρέη στις τράπεζες, στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία,
  • να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα,

Για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους: να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να τους χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

κκε
Πηγή: Eurokinissi

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η πραγματική αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δεν εξασφαλίζεται με τα αποσπασματικά κυβερνητικά μέτρα, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων, όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία από παρόμοιες καταστροφές.

Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη, όχι μόνο να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν, χωρίς “αναδόχους” δηλαδή ιδιώτες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση που ανοίγουν το δρόμο για να προχωρήσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές, να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Η υπαγωγή μάλιστα της δασικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδέει ακόμα περισσότερο τα δάση με τις επιζήμιες “πράσινες” επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Αττικής, για να αποτραπούν νέες τραγωδίες.

Να προχωρήσει η άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους. Να εξασφαλιστεί η στέγαση, η σίτιση και ένδυση τους για όσο διάστημα χρειαστεί. Να απαλλαγούν από τα χρέη στις τράπεζες, στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ιδιαίτερα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους χρειάζεται να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.

Δείτε ακόμα...