ΚΚΕ: Ερώτηση για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΑΣ σε αορίστου χρόνου

ΕΑΣ κτίριο

Ερώτηση στη Βουλή και προς τον Υπουργό Άμυνας κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα τις συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ ζητά τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

Αναλυτικά, ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Τα Ε.Α.Σ συνένωση των ΠΥΡ-ΚΑΛ Ε.Β.Ο είναι εταιρεία παραγωγής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών. Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Είχε και έχει παρά τη δραματική συρρίκνωση από τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, πολύ μεγάλες δυνατότητες στήριξης της άμυνας της χώρας μας.

Όλες οι πολιτικές μέχρι σήμερα που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε,Ε για συρρίκνωση της εθνικής παραγωγής.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και θα πληρώνει για πολλά χρόνια τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, που αγοράζει η χώρα μας από μεγάλες πολυεθνικές άλλων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών.

Την ίδια ώρα η κρατική πολεμική βιομηχανία χάνει συνεχώς την ανεκτίμητη τεχνογνωσία μέσω των εκατοντάδων συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων κλπ των εργαζόμενων που για πολλές δεκαετίες προσέφεραν όλες τους τις δυνάμεις για να αντέξει η εταιρεία, να στέκεται όρθια κόντρα στις επιδιώξεις όλων των κυβερνήσεων .

Τα Ε.Α.Σ μπορούν να προσφέρουν στην άμυνα της χώρας, αλλά και σε άλλα προϊόντα που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Για να γίνει αυτό απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου που θα επιτρέπει στα Ε.Α.Σ να παράγουν για την άμυνα, απαλλάσσοντας τον ελληνικό λαό από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, εισαγωγής πολεμικού υλικού, με αποκλειστικό σκοπό την άμυνα της χώρας μας και μόνο.

Στα Ε.Α.Σ σήμερα εργάζονται εκτός των 480 περίπου εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 100 και πλέον εργολαβικοί εργαζόμενοι, με το καθεστώς της βιομηχανικής συνεργασίας. Από την αρχή του 2020 αυτοί οι εργαζόμενοι αναμένουν ζουν ανά 20ήμερο έναν εφιάλτη αν κάθε φορά θα ανανεώνεται η σύμβασή τους. Είναι εργαζόμενοι που κάποιοι από αυτούς εργάζονται από το 2005 στα Ε.Α.Σ, 15 χρόνια με αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στις εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούνται. Αμείβονται για την ίδια εργασία με τους συναδέλφους τους που είναι αορίστου χρόνου, με πολύ ποιο χαμηλές αμοιβές. Δε δικαιούνται όμως τίποτα από όσα δικαιούνται οι αορίστου μέσω των ΣΣΕ.

Πρόκειται για σκλαβοπάζαρο, αφού δεν παίρνουν ούτε  το γάλα, δεν κάθονται την μεγάλη Παρασκευή ή άλλες κατ’ έθιμο αργίες. Εργοδότης τους φαίνεται η ΟΝΕΧ, η οποία έχει σύμβαση με τα Ε.Α.Σ βιομηχανικής συνεργασίας.

Στο ίδιο απαράδεκτο αντεργατικό καθεστώς είναι και οι ελάχιστες καθαρίστριες μέσω κάποιων εργολάβων, με συμβάσεις λίγων ωρών με λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα.

Οι δε αορίστου χρόνου εργαζόμενοι βιώνουν και αυτοί τις συνέπειες, την ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον τους, συνολικά, αλλά και για το αν θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 μέχρι στιγμής .

Με βάση όλα τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η ύπαρξη της εταιρείας και αύριο, για απευθείας συμβάσεις του ελληνικού στρατού σε αυτήν, για χρηματοδότηση της παραγωγής και για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των εργαζόμενων μέσω των ΣΣΕ.
  • Τι θα πράξει για να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργολαβικών σε αορίστου χρόνου, για να γίνουν εργαζόμενοι των Ε.Α.Σ μιας και σε αυτήν ανήκουν ουσιαστικά και η εμπειρία τους είναι πολύτιμη. Μέχρι να γίνουν αορίστου χρόνου, αν θα παίρνουν και αυτοί οι εργαζόμενοι ότι δικαιούνται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των Ε.Α.Σ το γάλα τις άδειες αιμοδοσίας, το 5ωρο κλπ.
  • Τέλος αν θα καταθέσει τροπολογία ως οφείλει για την κάλυψη των διοικήσεων για την παροχή του ανθυγιεινού επιδόματος ή αν προτίθεται να το περικόψει.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...