ΚΚΕ: Για τα μέτρα προστασίας προσφύγων και μεταναστών από τον κορονοϊό στα hot-spot στα νησιά

περισσός

Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας από την επιδημία του κορονοϊού για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τονίζεται η αμέλεια της κυβέρνησης για την καθυστερημένη λήψη ανεπαρκών μέτρων προστασίας, τόσο των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών όσο και για τους κατοίκους του νησιού. Επισημαίνεται, για άλλη μία φορά, πως όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Με βάση όλα αυτά κατατέθηκαν οι εξής ερωτήσεις για το πως:
– θα γίνει ο απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.
– θα δημιουργηθούν πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα ιατρεία μέσα στα hot-spot και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης.
– θα πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ ελέγχου για τον κορονοϊό σε όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ολόκληρη η ερώτηση:

«Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα hot-spots των νησιών του Αιγαίου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ οι ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη βασικών μέτρων υγιεινής αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε ανεπαρκή μέτρα τα οποία αφήνουν εκτεθειμένους τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και τους κατοίκους των νησιών οι οποίοι είναι ανοχύρωτοι λόγω και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. Ενώ βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη η πανδημία η κυβέρνηση έφερε σε κύρωση στην ελληνική βουλή την ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά και να μετατραπούν αυτά σε φυλακές προσφύγων της ΕΕ.

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Την ώρα που τόσο η ΕΕ όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας και εγκαλούν μάλιστα την Τουρκία για παραβίασή της συνιστά πρόκληση η δήθεν διάσταση Επιτροπής και ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταφορά μόνο των πιο ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα λόγω του κορονοϊού.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα με ευθύνη του κράτους και χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ να:

– γίνει άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες;

– δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα hot-spot και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης;

– πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες;».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...