ΚΚΕ: Η περιφέρεια Κρήτης καθιερώνει ως επέτειο τη συμφωνία παραμονής των Γερμανών στο νησί

Κρήτη, Κοντομαρί - λίγο πριν την εκτέλεση των ανδρών του χωριού από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές
Κρήτη, Κοντομαρί – λίγο πριν την εκτέλεση των ανδρών του χωριού από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές

Η Περιφέρεις Κρήτης προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση να καθιερωθεί ω επέτειος η 10η Μάη 1945, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στις 10 Μαΐου 1945 έγινε η «συμφωνία της Κνωσού» μεταξύ με βάση την οποία τμήματα του γερμανικού στρατού έμειναν στο νησί μέχρι τον Ιούλιο του 1945. Η συμφωνία αυτή μεταξύ των Άγγλων, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των γερμανικών αρχών κατοχής είχε σαν στόχο τον από κοινού τον αγώνα για την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Για την απόφαση της περιφέρειας Κρήτης να καθιερωθεί ως επέτειος η 10 Μάη 1945, μέρα συμφωνίας να μείνουν οι Γερμανοί ναζί στην Κρήτη και μετά από τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρωτοβουλία της παράταξης ΚΙΝΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ που έχει την πλειοψηφία στην περιφέρεια Κρήτης, να καθιερωθεί ως τοπική επέτειος η 10η Μάη 1945.

Την προηγούμενη μέρα, στις 9 Μάη 1945, τη «Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης» είχε μπει ο σοβιετικός στρατός στο Βερολίνο και έδωσε το τελικό χτύπημα στο ναζιστικό καθεστώς. Αντίθετα, την επόμενη μέρα στις 10 Μάη, στην Κρήτη, οι Άγγλοι που ήδη είχαν πλήρη έλεγχο στην ελληνική κυβέρνηση και σε ορισμένες τοπικές ένοπλες ομάδες –και τις είχαν στρέψει εναντίον των δυνάμεων του ΕΑΜ ΕΛΑΣ – συμφώνησαν με τα τμήματα του γερμανικού στρατού κατοχής που είχαν απομείνει, να παραμείνουν στην Κρήτη και μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, να συνεχίσουν τις μάχες τους εναντίον των μονάδων του ΕΛΑΣ στα Χανιά και να διευκολύνουν αργότερα την αποχώρησή τους! Στα Χανιά οι Γερμανοί παρέμειναν ως τον Ιούλιο του 1945, με βάση αυτή τη συμφωνία !

Αυτή ήταν στην Κρήτη η διαπραγμάτευση των Άγγλων «συμμάχων» και των Ελλήνων «πατριωτών» με τους ναζί, που κατάληξε στη «συμφωνία της Κνωσού» στις 10 Μάη 1945. Στόχος τους να συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης !

Χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαγράψει από τη μνήμη των λαών την 9η Μάη ως «Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης» και τη μετονόμασε «Μέρα της Ευρώπης». Θέλει να ξεχάσουν οι λαοί, ότι οι κομμουνιστές ήταν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι του φασισμού που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή του, για να πλασάρουν το παραμυθάκι πως φασίστες και κομμουνιστές είναι το ίδιο πράγμα, «τα δύο άκρα»…

Τώρα έρχονται οι σύμβουλοι ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Κρήτης να προτείνουν την 10η Μάη ως «Μέρα Ευρωπαϊκής Ειρήνης», ενώ συμφώνησαν και οι σύμβουλοι της ΝΔ. Θέλουν να δώσουν όλοι τη μικρή συμβολή τους στην παραχάραξη της ιστορίας. Να παρουσιάσουν ως «τελευταία πράξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου», όχι την πτώση του Βερολίνου, αλλά μια συναλλαγή με τους ναζί !

Είναι λίγο να πούμε τη λέξη «ντροπή».

Κύρια ανησυχούμε γιατί κάθε φορά που οι αστοί δημοκράτες κάθε απόχρωσης χαϊδεύουν και ξεπλύνουν τους φασίστες και μιλάνε για «ειρήνη», προετοιμάζουν νέες μεγάλες επιθέσεις στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα και πολέμους, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τον αντικομμουνισμό.

Επιβεβαιώνουν πως ο ναζισμός-φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, είναι δικό τους παιδί, το σκυλί τους που πότε το αφήνουν να γαυγίζει και πότε του τραβάνε τα λουριά, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου. Καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, με την πάλη και την οργάνωσή τους, να δοκιμάσουν τη δύναμή τους, για να μην πληρώσουν τη νέα καπιταλιστική κρίση, για να φέρουν στο προσκήνιο των εξελίξεων την ανάγκη της εποχής μας: Τον αγώνα για τον Σοσιαλισμό.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...