ΚΚΕ: Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας

Συνεδρίαση Επιτροπής Άμυνας, για τις τρέχουσες εξελίξεις και για το ζήτημα της πολεμικής βοήθειας στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανία, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022.
Φώτο αρχείου / Συνεδρίαση Επιτροπής Άμυνας, για τις τρέχουσες εξελίξεις και για το ζήτημα της πολεμικής βοήθειας στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανία, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Την ξεκάθαρη θέση του τόνισε το ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. «Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας». Σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τα συγκρουόμενα μπλοκ είναι από τη μια η Ρωσία και από την άλλη οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στην Κυβέρνηση Ζελένσκι «στέλνονται όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο Έλληνας εργαζόμενος με τον ιδρώτα του, που καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων από του Βουλευτές του ΚΚΕ χθες στη Βουλή αποκαλύπτοντας ότι ο Υπουργός Άμυνας προσπάθησε να κουκουλώσει τις ΝΑΤΟικές αποστολές όπλων και τους κινδύνους της εμπλοκής. Αναλυτικότερα:

Γ. Μαρίνος: Ενημέρωση στη Βουλή και όχι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση για την αποστολή όπλων στη Ουκρανία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, σε σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή, είπε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού πως «είναι σε κάθετη αναντιστοιχία με το θέμα που ορίστηκε να συζητήσουμε σήμερα. Το θέμα αφορά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και αυτό το κατεξοχήν βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης ο κύριος υπουργός το παρέπεμψε σε κάποια επικοινωνία στο ΥΠΕΘΑ. Γιατί είναι σε αναντιστοιχία; Γιατί το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο και στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια. Αυτή η εμπλοκή και όπως εκφράζεται με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού πρέπει να συζητηθεί, όχι κατ’ ιδίαν, αλλά εδώ σήμερα».

Ν. Παπαναστάσης: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι με εντολή ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, απαντώντας αρχικά στην αναφορά του υπουργού περί «απρόσμενης» επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει τέτοιες αναφορές και συμπλήρωσε ότι η επέμβαση «ήταν προδιαγεγραμμένη, βάλατε το χέρι σας, όταν στήνατε ΝΑΤΟικές βάσεις στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, 500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, 80 χιλιόμετρα από το Λένινγκραντ, αυτό που λένε σήμερα Αγία Πετρούπολη, βάλατε το χεράκι σας λοιπόν».

Επισήμανε ότι ως ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι τα συγκρουόμενα μπλοκ σε αυτόν τον πόλεμο είναι από τη μια η Ρωσία και από την άλλη οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και ότι ο πόλεμος αυτός είναι ιμπεριαλιστικός».

Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ανέφερε ότι «στέλνονται όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο Έλληνας εργαζόμενος με τον ιδρώτα του, που καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ας αφήσουμε τα παραμυθάκια περί αποθέματος», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αξιωματικός που να αναγνωρίζει τη λέξη «απόθεμα». «Ξέρουμε και γνωρίζουμε, και εγώ στρατιωτικός είμαι, για μέρες αγώνα. Συγκεκριμένα υπολογίζονται. Αλλά, το απόθεμα το άχρηστο δεν το αντιλαμβάνομαι», σημείωσε.

Όσο για τα περί απόρρητων στοιχείων σχετικά με τα οπλικά συστήματα που πάνε στην Ουκρανία, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε: «Απόρρητο τι; Αυτό που έχει βγάλει η εδώ πρεσβεία, της Ουκρανίας στα τουίτ της; Αυτό που έχει βουίξει ο Τύπος; Αυτά είναι κοροϊδία. Για άλλη μια φορά, προσπαθείτε να κρατήσετε στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Ανέδειξε την συνολικότερη και όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, με ευθύνη όχι μόνο της σημερινής αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αναβάθμισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ συνεχίζει και τώρα με τη στάση του να σιγοντάρει την κυβερνητική πολιτική, ενώ από κοινού με την κυβέρνηση κρύβουν «ότι η κυρίαρχη συνέπεια αυτής της αποστολής των όπλων στην Ουκρανία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση με εντολή, εντός ή εκτός εισαγωγικών, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατρέπει τη χώρα, την Ελλάδα εν τοις πράγμασι, σε εμπόλεμο εταίρο της κυβέρνησης Ζελένσκι. Αυτό είναι το πρωτεύον, αυτό κρύβετε όλοι σας. Και το κάνετε γιατί είστε με το πλευρό της ελληνικής αστικής τάξης, που είναι δεμένη με το ΝΑΤΟ. Εκεί εκπροσωπούνται τα συμφέροντά της και η αύξηση της κερδοφορίας της».

Και παρέθεσε στοιχεία για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως π.χ. για τις 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος RM70, τους 1.100 αντιαρματικούς πυραύλους RPG, που είναι επιχειρησιακοί, τα 3.200.000 φυσίγγια 762, τους 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, τα 17.000 βλήματα 155 χιλιοστών, μαζί με – ρητορικά όπως επεσήμανε – ερωτήματα όπως από ποιες αποθήκες βγήκαν και ποιο μέτωπο αποδυναμώθηκε. Επεσήμανε δε πως τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού όπως σημείωσε, «αποσύρονται από περιοχές κρίσιμες, για να συνδράμουν τα τάγματα του Αζόφ και τον “Δεξιό τομέα”, τους πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι, που είναι δεκανίκι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, στη διαπάλη τους με τη Ρωσία».

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι του λαού μας, δεν θα τον πληρώσει ο λαός μας, δεν θα τον πληρώσει ο Έλληνας εργαζόμενος, δεν θα συμμετάσχουν στο αιματοκύλισμα άλλων λαών. Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία. Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν αμέσως όλες οι βάσεις στη χώρα μας, να δυναμώσει η πάλη του λαού για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του», τόνισε.

Δείτε ακόμα...