Χθες, Παρασκευή 23 Φλεβάρη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Βουλευτή Αχαΐας, συναντήθηκε με αντιπροσωπία του ΔΣ της Ένωσης Λιμενικών Κεντροδυτικής Ελλάδας (μέλος της ΠΟΛ), που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο, Χαράλαμπο Πλαστουργό και τον Γενικό Γραμματέα, Χρύσανθο Ζαχαρόπουλο. Η συνάντηση έγινε σε ζεστό κλίμα στα Γραφεία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στα Ταμπάχανα.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ενστόλων και εν προκειμένω με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ). «Θέλουμε ν’ ακούμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ από τους ίδιους τους λιμενικούς και ιδιαίτερα από τους χαμηλόμισθους και χαμιλόβαθμους. Γι’ αυτό, σταθερά, το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού παρά τον κατασταλτικό χαρακτήρα που έχει από τη φύση του το Σώμα. Τα στελέχη που υπηρετούν στο Λιμενικό, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται από λαϊκές οικογένειες γι’ αυτό το λόγω δεν πρέπει να βρεθούν απέναντι στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, στο λαό που αγωνίζεται ενάντια στην ακρίβεια, για αξιοπρεπείς μισθούς, για το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, την παιδεία, για αξιοπρεπή ζωή, για να σ΄ωσει το βιος του…», τόνισε μεταξύ άλλων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της Ένωσης εξέθεσαν σειρά ζητημάτων που απασχολούν όσους υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) και ιδιαίτερα στην περιοχή από τη Φωκίδα ως τις ακτές της Ηλείας. Μεταξύ άλλων τονίστηκαν – και μάλιστα με ανησυχητικά παραδείγματα – οι κτιριακές ελλείψεις και η υποστελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών της περιοχής. Ανέφεραν το πρόβλημα με τις μεταθέσεις σε Λιμενικές Αρχές εντός τη δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, που δεν λαμβάνουν υπόψιν το κόστος της καθημερινής μετακίνησης, αφού σε πολλές περιπτώσεις η απόσταση που διανύει καθημερινά ένας λιμενικός για να πάει στην υπηρεσία του ξεπερνά τα 40 χλμ. Οι εκπρόσωποι των λιμενικών έθεσαν επίσης την αδυναμία ν’ αξιοποιηθούν τα τρία drone για έρευνα και διάσωση λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου. Το δικαίωμα ειδικής άδειας εικοσιδύο ημερών μετ’ αποδοχών για λιμενικούς που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα, που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας καθώς και την αναγνώριση πραγματικής υπηρεσίας κατά την άδεια άνευ αποδοχών για εργασία σε διεθνή ή ευρωπαϊκό οργανισμό.
Αναφέρθηκαν επίσης στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή δικαιοδοσίας της ΠΕΔΙΛΣ με την «νέα» εφαρμογή ή «νέα» ερμηνεία του ΠΔ 68/2003, το οποίο ρύθμιζε το ωράριο, την χορήγηση αδειών, ημερησίων αναπαύσεων και αποζημιώσεων, υπηρεσιών πέραν του πενθημέρου κ.λ.π. Τέλος οι εκπρόσωποι της Ένωσης Λιμενικών Κεντροδυτικής Ελλάδας επανέφεραν το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεταθέσεις μετά τη δημοσίευση του ΠΔ 11/2021 που ευθύνεται για την απουσία μεταθέσεων τα τελευταία 4 χρόνια. Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ΠΔ είναι άλλοι λιμενικοί να είναι εγκλωβισμένοι σε υπηρεσίες, να θέλουν αλλά να μην μπορούν να μετατεθούν και τελικά όλοι να είναι «όμηροι» των «εκτάκτων» αποσπάσεων που αποφασίζονται από τις διοικήσεις και τον Υπουργό Ναυτιλίας.
Τα στελέχη του ΚΚΕ δεσμεύτηκαν να αναδείξουν τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης αξιοποιώντας και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.