ΚΚΕ: Ζητά τη δημιουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αταλάντη

Όχημα της Πυροσβεστικής σε πλημμυρισμένους δρόμους
Φώτο Αρχείου / Όχημα της Πυροσβεστικής σε πλημμυρισμένους δρόμους / Πηγή: Fireservices

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή με τη μορφή της Ερώτησης το αίτημα κατοίκων και Πυροσβεστών να δημιουργηθεί Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αταλάντη. Το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης. Συγκεκριμένα με απόφαση της κυβέρνησης μεταφέρεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης στις εγκαταστάσεις της «ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ». Αυτό προβλεπόταν στη σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιοκτήτες του οδικού άξονα, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Μάρτιο του 2017. Σαν αποτέλεσμα η περιοχή της Λοκρίδας και η πόλη της Αταλάντης θα έχουν μειωμένη πυροπροστασία.

Ολόκληρη η Ερώτηση του ΚΚΕ:

Θέμα: Δημιουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αταλάντη

Με απόφαση της κυβέρνησης μεταφέρεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης στις εγκαταστάσεις της «ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιοκτήτες του οδικού άξονα, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Μάρτιο του 2017.

Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή της Λοκρίδας και η πόλη της Αταλάντης θα έχουν μειωμένη πυροπροστασία μετά τη μεταφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Από το 1995 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμπαραστεκόταν στο αίτημα των κατοίκων και των πυροσβεστών για ίδρυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Αταλάντης. Στη συνέχεια με την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου το 1998, αναδείκνυε συνεχώς την αναγκαιότητα για την αναβάθμιση του Κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, με απώτερο σκοπό την αρτιότερη οργάνωσή του σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές καθώς και την αυξημένη παροχή πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στους κατοίκους της περιοχής.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης έχει τομέα ευθύνης για την αντιμετώπιση αστικών και δασικών πυρκαγιών, αλλά και την παροχή βοήθειας σε διασώσεις, όχι μόνο στα όρια του Δήμου, αλλά και της Νότιο Ανατολικής Λοκρίδας. Μέσα στα όρια ευθύνης του, υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις, πολυπληθείς αστικοί και τουριστικοί οικισμοί, πάνω από 20.000 μόνιμοι κάτοικοι, μεγάλος αριθμός εποχικών επισκεπτών, μεγάλο οδικό εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο, καθώς και σημαντικές βιομηχανικές μονάδες.

Η ύπαρξη δε του γνωστού ρήγματος Αταλάντης, συνυπολογισμένων όλων των παραπάνω παραμέτρων, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών πυρασφάλειας, δασοπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή, μέσω και της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, πέραν των αναγκαίων μέτρων που επιβάλλεται να παρθούν από τη Δασική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο πρόληψης, ενημέρωσης, τεχνικών παρεμβάσεων κ.λ.π.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί ότι η μεταφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου εκτός ορίων του αστικού ιστού του Δήμου Αταλάντης, εγκυμονεί κινδύνους για τον πληθυσμό της πόλης, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας για άμεση επέμβαση σε εκδήλωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος καθ όσον και οι όποιες ενισχύσεις από όμορες υπηρεσίες καταφθάνουν λόγω απόστασης σε δεύτερο χρόνο. Ακόμη πιστεύει ότι η δέσμευση δυνάμεων και μηχανολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του αυτοκινητοδρόμου σε περίπτωση που κληθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να αντιμετωπίσει συμβάν εκτός των ορίων αυτού, αποδυναμώνει την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργοί:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, και η μεταστέγασή του σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός των ορίων του αστικού ιστού της πόλης;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση σχετικά με την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία της περιοχής του Δήμου Λοκρών, με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δασοπροστασίας;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού για την δασοπροστασία και την πυρασφάλεια;
  • Θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση την αύξηση εισαγωγής των εισακτέων στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως τα κενά που δημιουργήθηκαν στον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό εξ αιτίας της στελέχωσης των 25 Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων που ιδρύθηκαν για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων σε αεροδρόμια και οδικούς άξονες, καθώς και την ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πενταετών πυροσβεστών;
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...