Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το Καλίνινγκραντ

Νέο λάδι στη φωτιά ρίχνει η αντιπαράθεση για τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, που επέβαλε η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η απάντηση της Μόσχας δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική, αλλά και πρακτικής φύσεως, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Μία από τις βασικές ερωτήσεις ήταν αν η απάντηση θα είναι αποκλειστικά διπλωματική. Η απάντηση: Όχι, η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική, αλλά πρακτική», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι η απόφαση της Λιθουανίας «έχει ξεπεράσει τις εχθρικές γραμμές» και επανέλαβε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί.

Η Λιθουανία έκλεισε έναν σιδηροδρομικό διάδρομο από τη Ρωσία προς τον ρωσικό θύλακα για ορισμένα βασικά αγαθά, περιλαμβανομένων οικοδομικών υλικών, μετάλλων και άνθρακα, ανταποκρινόμενη στις νέες κυρώσεις της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ το Σάββατο 25 Ιούνη.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, έφτασε σήμερα στο Καλίνινγκραντ και θα προεδρεύσει συνεδρίασης για την ασφάλεια του θύλακα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA». Χθες ο Πατρούσεφ είπε ότι «η Ρωσία βέβαια θα αντιδράσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες. Κατάλληλα μέτρα εξετάζονται σε διυπουργικό επίπεδο και θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον», συμπληρώνοντας ότι «οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να μιλά για ενεργοποίηση του «Άρθρου 5», της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεση μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας. «Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Ευρωπαίους να μην επιδίδονται σε επικίνδυνα ρητορικά παιχνίδια για το θέμα της διαμάχης», ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Η δήλωση του Ριάμπκοφ έρχεται ως απάντηση στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ (προβλέπει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων) είναι «αδιάσειστη». «Υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τη Λιθουανία», δήλωσε ο Νεντ Πράις.«Ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία, ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κυρίως αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις ρωσικές απειλές», είπε.

Επίσης οι αρχές του Καλίνινγκραντ ανακοίνωσαν σήμερα ότι το σύστημα ισχύος ολόκληρου του θύλακα, θα μεταφερθεί «σε απομονωμένη λειτουργία», κόβοντας την παροχή Ενέργειας από τις γραμμές που περνούν από τη Λιθουανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για προγραμματισμένη άσκηση που είχε σχεδιαστεί πριν την επιβολή του σιδηροδρομικού αποκλεισμού.

Από την πλευρά του, ο ο Λιθουανός πρόεδρος, δήλωσε στο «Reuters» ότι η χώρα του «θα είναι έτοιμη» εάν η Ρωσία την αποσυνδέσει από το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ως αντίποινα για τον αποκλεισμό, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι το Βίλνιους δεν αναμένει στρατιωτική σύγκρουση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti, Interfax

Δείτε ακόμα...