Κλιμακώνεται η ρητορική στα ελληνοτουρκικά: Σενάρια ναυτικού αποκλεισμού στα ελληνικά νησιά

Την ίδια ώρα, που Τούρκοι αξιωματούχοι εξαπολύουν ρητορική επίθεση βάζοντας στο τραπέζι όλες τις παράνομες αιτιάσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάντ Γιαϊτζί (πρωτεργάτης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας») έκανε λόγο για ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Ανέφερε, συγκεκριμένα ότι «πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους S-400. Εάν τους ενεργοποιήσουμε, κανένα ελληνικό αεροσκάφος δεν θα μπορεί να πλησιάσει την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά είναι σε απόσταση που μπορείς να τους ρίξεις πέτρα. Αν η Τουρκία τα θέσει σε πολιορκία, αν τα απομονώσει για μια βδομάδα, ένα στον βορρά, ένα στη μέση και ένα στον νότο, ο λαός εκεί δεν θα αντέξει ούτε μια βδομάδα. Η Τουρκία χωρίς να πολεμήσει μπορεί να γονατίσει την Ελλάδα».

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο του ναυτικού αποκλεισμού εξετάζεται και σε μια σειρά από στρατιωτικά και άλλα επιτελεία, που δεν αποκλείουν η Τουρκία να επιχειρήσει το επόμενο διάστημα κάτι τέτοιο, με πρόσχημα την «στρατιωτικοποίησή» τους και την παραβίαση – όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση – εκ μέρους της Αθήνας της Συνθήκης της Λοζάνης.

Διαρρέεται μάλιστα ότι έναυσμα μπορεί να αποτελέσει και η έλευση εδώ των τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» από τη Γερμανία, προς αντικατάσταση των BMP-1 που θα στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία, υπηρετώντας και σε αυτήν την περίπτωση ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που μόνο διασφάλιση για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα δεν συνιστούν. Την ίδια ώρα άλλωστε δημοσιεύματα στον Τύπο σημειώνουν ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Γερμανία να θέσει όρο στην ελληνική κυβέρνηση τα «Marder» να μην αντικαταστήσουν τα BMP-1 που θα φύγουν από τα ελληνικά νησιά, προχωρώντας έτσι σε αποστρατιωτικοποίηση «διά της πλαγίας».

Στο μεταξύ, χτες σημειώθηκαν στο Αιγαίο τέσσερις εμπλοκές, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών που παραβίασαν 14 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τέλος, υπό «εξέταση» έχουν μπει και κινήσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, όπως και η ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, την οποία επισκέπτεται αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε ακόμα...