Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο

Yavouz
Το πλωτό γεωτρύπανο Yavouz

Κλιμακώνεται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου η προκλητικότητα της Τουρκίας, με την προσπάθεια αξιοποίησης πλουτοπαραγωγικών πηγών στη Μεσογειο κάνοντας συνεχείς παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί το FIR της Λευκωσίας για τον εφοδιασμό των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη, ενισχύοντας την ένταση στην περιοχή προς όφελός της.

Στην κυπριακή ΑΟΖ κατευθυνόταν την Τρίτη, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που η Αγκυρα «επιστρατεύει» ξανά για την υλοποίηση των σχεδιασμών της στην περιοχή. Σύμφωνα με NAVTEX, η Τουρκία «δέσμευσε» περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των «οικοπέδων» 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες από τις 20 Απρίλη μέχρι και τις 18 Ιούλη.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι μετά από καιρό αξιολογήθηκαν «θέματα εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη». Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στη Μεσόγειο είπε ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να χαλάμε όλα τα παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο» και σχολίασε ότι «όπως είναι αντιληπτό ακόμη συνεχίζουν να ενοχλούνται από τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη». Την ίδια ώρα μάλιστα που πραγματοποιείται εφοδιασμός με οπλισμό και έμψυχο υλικό για την κλιμάκωση του εμφυλίου της Λιβύης από την Τουρκία, μέσω του Fir Λευκωσίας παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Ναντιντέ Σεμπμέμ Ακτόπ, η οποία ενημέρωσε ότι το «Γιαβούζ» συνοδεύει και μια φρεγάτα, δήλωσε ότι «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζοντας την ειρήνη και ασφάλεια στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εγγύησης στην Κύπρο».

Να σημειωθεί πως τη Μεγάλη Παρασκευή – αγνοώντας για άλλη μια φορά τα πολυδιαφημισμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τα περιλάλητα μορατόριουμ πτήσεων και ασκήσεων εν μέσω σημαντικών εορτών – τουρκικά μαχητικά «F-16», ιπτάμενα τάνκερ «KC-135R», ιπτάμενο ραντάρ «Ε-7Τ» αλλά πιθανότατα και μεταγωγικά «C-130» πέταξαν νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος, ακριβώς στη ζώνη που ορίζει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο όπου η Τουρκία διατηρεί εδώ και δύο μήνες αρμάδα πέντε φρεγατών. Την Τρίτη, οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, δημοσιοποίησαν σειρά από βίντεο, με Σύριους αιχμαλώτους ναι ομολογούν ότι μισθοδοτήθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν υπέρ των φιλοτουρκικών δυνάμεων, φτάνοντας με πτήσεις που περνούν από το FIR Λευκωσίας.

Με φόντο και τις εξελίξεις αυτές, ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, όπου σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο συζητήθηκαν «τα κρίσιμα περιφερειακά αλλά και διμερή ζητήματα». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις τελευταίες «προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως και επανεκκίνησης της οικονομίας». Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία κατά των απειλών που η πανδημία του κορονοϊού συνιστά για τη δημόσια υγεία και τις οικονομίες μας».

Δείτε ακόμα...