ΚΟ Αττικής ΚΚΕ: Σήμερα η εκδήλωση τιμής στην Ηλέκτρα Αποστόλου

Εκδήλωση τιμής στην Ηλέκτρα Αποστόλου διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, την Τετάρτη 10 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητας). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

«Στις 25 Ιουλίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη δολοφονία της κομμουνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου, μέλους της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ», επισημαίνει στο κάλεσμά της η Κομματική Οργάνωση και προσθέτει: «Το παράδειγμα της Ηλέκτρας Αποστόλου φωτίζει τη σημερινή δράση μας. Ιδιαίτερα αποτελεί παράδειγμα για τις κομμουνίστριες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, για τις εργάτριες, για όλες τις αγωνιζόμενες γυναίκες. Έδρασε αδιάκοπα για 18 ολόκληρα χρόνια σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας και διώξεων, επιδιώκοντας να ανοίγει δρόμους, να δίνει νέο περιεχόμενο στη σχέση της δραστήριας κομμουνίστριας με τις εργάτριες, αλλά και στις σχέσεις της στην οικογένεια, με τον άντρα της και το παιδί της. “Από τότε που κατάλαβα πως πρέπει να αγωνιστώ για έναν καλύτερο κόσμο, τραβώ ίσια, ολόισια στον σκοπό μου. Ό,τι βλάφτει αυτόν, βλάφτει κι εμένα έλεγε”, καλλιεργώντας ένα ανυπότακτο πνεύμα να υπερνικά κάθε δυσκολία».

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού. 

Μια ξεχωριστή έκδοση: «Τέτοια έγινα… γιατί τέτοια με έκανε το Κόμμα μου»

Όσοι βρεθούν στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν και μια ξεχωριστή έκδοση 36 σελίδων προς τιμήν της Ηλέκτρας Αποστόλου που επιμελήθηκε η ΚΟ Αττικής.

Η έκδοση εμπεριέχει φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή και δράση της Ηλέκτρας.

Ξεκινά με ένα χρονολόγιο με τη μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε πράξεις και ηρωισμό ζωή της. Στη συνέχεια περιλαμβάνονται αποσπάσματα από άρθρα, ομιλίες και εκθέσεις του ηρωικού στελέχους του Κόμματος για διάφορους τομείς.

Από τη δουλειά στις γυναίκες και τις εργάτριες, τη δράση στην παρανομία μέχρι και την εξορία, όπως και την αλληλογραφία από τότε που ήταν εξόριστη στην Ανάφη. Η επόμενη ενότητα της έκδοσης καταδεικνύει μέσα από ψηφίσματα, αφίσες και αποσπάσματα εντύπων το πώς η θυσία της αποτέλεσε και αποτελεί έμπνευση για τις επόμενες γενιές κομμουνιστών, ειδικότερα πώς από τα πρώτα χρόνια ήταν φάρος για δράση, ιδιαίτερα για τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στις τελευταίες σελίδες της έκδοσης μπορεί κανείς να διαβάσει το πολλά ποιήματα που έχουν ως θέμα και εμπνεύστηκαν από την Ηλέκτρα, ανάμεσά τους αυτά του Γ. Ρίτσου, του Β. Ρώτα και άλλων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...