ΚΟΕ: Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για την διεξαγωγή των αγώνων Υδατοσφαίρισης

Πόλο Σουτ
Φώτο αρχείου Πηγή: EUROKINISSI

Για έγκριση στον γ.γ Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά στάλθηκε σήμερα (17/6), από την ΚΟΕ, το σχέδιο Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τα πρωταθλήματα Υδατοσφαίρισης που ξαναναρχίζουν στις 26 Ιουνίου 2020.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΟΕ
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Α.ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

1. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων όπως και στις προπονήσεις των ομάδων, ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα όπως αυτά ανακοινώνονται από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

2. Ιατρικό ιστορικό σχετιζόμενο με τον COVID-19 θα πρέπει να συμπληρώσουν οι αξιωματούχοι αγώνα, το προσωπικό της εγκατάστασης, το προσωπικό όλων των φορέων που εμπλέκονται στην διοργάνωση των αγώνων και γενικά όσοι πρόκειται να εισέλθουν σε μια εγκατάσταση στην οποία διεξάγονται αγώνες

Όλοι όσοι πρόκειται να εισέλθουν στην εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών των ομάδων (αθλητές -τριες προπονητές, αξιωματούχοι κ.ο.κ.), θα πρέπει να συμπληρώνουν την επισυναπτόμενη δήλωση, την οποία θα παραδίδουν στην είσοδο της εγκατάστασης και η οποία θα αρχειοθετείται με μέριμνα του εδρούχου σωματείου η της ΚΟΕ σε περίπτωση διεξαγωγής αγώνων σε ομίλους.

Σε όλους τους αγώνες η γηπεδούχος ομάδα  και σε περίπτωση ομίλων η ΚΟΕ είναι υπεύθυνη για την τήρηση καταλόγου για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση για πιθανή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Για το λόγο αυτό τα αγωνιζόμενα σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν  στην είσοδο του κολυμβητηρίου κατάλογο με τα στοιχεία (ΑΔΤ και τηλέφωνο) των εισερχομένων στην εγκατάσταση (αθλητών –προπονητών –φυσικοθεραπευτών-εφόρων)  

4. Δεν επιτρέπονται χειραψίες ή εναγκαλισμοί, ενώ απαγορεύεται ρητώς το φτύσιμο και το φύσημα της μύτης.

5. Οι αθλητές -τριες  θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά το δικό τους ρουχισμό και εξοπλισμό όπως πετσέτες μπουρνούζια κλπ

Πόλο Α1 Ανδρών

6. Διαιτησία

 • Ο Α’ και Β’ διαιτητής του αγώνα και οι επόπτες δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα.
 • Η Γραμματεία και τα λοιπά μέλη του αγώνα πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια .
 • Στη γραμματεία πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό Gel
 • Στα αποδυτήρια των διαιτητών μπορούν να είναι ταυτόχρονα μέχρι 2 άτομα

7.Συνιστάται, όπου είναι εφικτό, ο περιορισμός στο ελάχιστο του συνωστισμού και η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων στις περιπτώσεις όπως π.χ. στην είσοδο και αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο, και στις οδηγίες του προπονητικού προσωπικού

8. Όταν οι αγώνες πραγματοποιούνται χωρίς θεατές, στην εξέδρα θα βρίσκονται μόνο:

 • Αρχηγοί αποστολών – εάν υπάρχουν (ένας για κάθε Σωματείο).
 • Το απαραίτητο για τη διεξαγωγή των αγώνων προσωπικό της ΚΟΕ.
 • Οι Εθνικοί Προπονητές και οι Τεχνικοί Ανάπτυξης της ΚΟΕ. – Μικρός αριθμός τοπικών διοικητικών στελεχών (έως 10)
 • Οι ομάδες που θα παίξουν τον επόμενο αγώνα σε περίπτωση ομίλων καθώς και δύο μέλη του ΣΕΔΥ
 • Προσωπικό και τεχνικοί της εγκατάστασης. – Δημοσιογράφοι και το απαραίτητο για την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα προσωπικό.
 • Όσοι παρευρίσκονται στις εξέδρες θα πρέπει απαραίτητα να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στην ίδια ευθεία καθισμάτων να υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον δύο (2) καθισμάτων και μεταξύ των κάθετων σειρών ένα κενό δύο (2) καθισμάτων

Για την αποφυγή συνωστισμού ΔΕΝ θα πραγματοποιούνται τελετές απονομών. Οι νικητές θα παραλαμβάνουν τα μετάλλια και τα διπλώματα τους, ανά αγώνισμα, ανέπαφα, από ειδικό χώρο στη Γραμματεία των αγώνων.

πόλο 1
Πηγή: Eurokinissi

Β. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ανθρώπινο Δυναμικό

 1. Οι αθλητές -τριες οι αξιωματούχοι των ομάδων και οι αξιωματούχοι του αγώνα θα πρέπει να εισέρχονται στο χώρο των αποδυτηρίων από μία και μοναδική είσοδο η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους συγκεκριμένους. Όπου είναι εφικτό, οι πόρτες εισόδου/εξόδου προς/από τους εσωτερικού χώρους της εγκατάστασης συστήνεται να παραμένουν ανοιχτές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή με τα πόμολα.
 2. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό/εκπρόσωποι που εργάζεται/ονται στην εγκατάσταση θα εισέρχονται στους χώρους της εγκατάστασης χρησιμοποιώντας διαφορετική είσοδο / έξοδο. Δύναται να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για τους δημοσιογράφους και εν γένει για όσους κάθονται στα δημοσιογραφικά θεωρεία καθώς και για τους φωτορεπόρτερ.
 3. Οι παρευρισκόμενοι στις εισόδους της εγκατάστασης θα πρέπει να είναι οι ελάχιστοι δυνατοί για την εύρυθμη είσοδο των συντελεστών του αγώνα, ενώ θα πρέπει να κρατούν απόσταση 2μ. μεταξύ τους και να φορούν προστατευτικά γάντια και μάσκες.
 4. Προκειμένου να συμβάλλουν στην ομαλή πρόσβαση στην εγκατάσταση, συστήνεται όπως, σε κάθε είσοδο, δικαίωμα παραμονής να έχουν οι ακόλουθοι: -Έως τρεις (3) διαπιστευμένοι της γηπεδούχου ομάδας. – Έως δύο (2) διαπιστευμένοι της φιλοξενούμενης ομάδας. – Ένας παρατηρητής αγώνα
 • Αστυνομικοί, ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο ασφαλείας του αγώνα.
 • Κατ΄εξαίρεση, δίνεται το δικαίωμα να παρευρεθούν και να παραμείνουν για όσο χρειασθεί και λοιπές ιδιότητες όπως ιατρός, τραυματιοφορείς, πυροσβέστες κ.α
Από τις πρώτες προπονήσεις της Υδατοσφαίρισης μετά την καραντίνα

Αποδυτήρια – Διάδρομοι – Λοιποί Εσωτερικοί χώροι

Πρόσβαση στο χώρο των αποδυτηρίων, στους διαδρόμους αυτών και στους λοιπούς εσωτερικούς χώρους

 • Έως 30 ΑΘΛΗΤΈΣ ΑΘΛΉΤΡΙΕΣ που αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα
 • Έως επτά (7) αξιωματούχοι αγώνα,

ΔΥΟ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΔΥΟ ΕΠΟΠΤΕΣ (ΕΦ ΟΣΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ) ΤΡΙΑ  ΆΤΟΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ  ΕΝΑΣ ΑΛΥΤΑΡΧΗΣ

Ένας (1) ιατρός αγώνα. –

 Έως τρεις (3) εκπρόσωποι ΕΣΚΑΝ.

– Αστυνομικοί, ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο ασφαλείας του αγώνα.

 Έως ένας (1) εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας για τη συμπλήρωση του Φ.Α. Σε όποια εγκατάσταση είναι εφικτό, δύναται η χρήση περισσότερων του ενός αποδυτηρίου ανά ομάδα, με σκοπό τον διαχωρισμό  

 • Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του χώρου των αποδυτηρίων, των διαδρόμων αυτών και των υπόλοιπων εσωτερικών χώρων (ιατρεία, γραφεία παρατηρητών κ.ο.κ.) σε όσους δεν αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα και στους μη έχοντες εργασία.
 • Εντός των παραπάνω  χώρων θα πρέπει να παραμένουν μόνο όσοι έχουν κάποια εργασία και για το απαιτούμενο διάστημα που χρειάζεται για την ολοκλήρωση αυτής.
 • Μετά το τέλος της εργασίας τους θα αποχωρούν.
 • Σε όσους αναφέρονται παραπάνω συνιστάται, στο μέτρο του δυνατού, η συνεχής παραμονή σε ανοικτούς χώρους όπως κερκίδες κ.ο.κ. με αποστάσεις δύο καθισμάτων μεταξύ τους.
 • Όλες οι εργασίες προετοιμασίας των αποδυτηρίων και των εσωτερικών χώρων εν γένει θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του αγώνα.
 • Εντός των αποδυτηρίων των ομάδων, ανάμεσα στα καθίσματα των ΑΘΛΗΤΏΝ, θα πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον κενό κάθισμα
 • Όπου είναι εφικτό, συνιστάται η ατομική χρήση των ντους.
 • Εναλλακτικά, στις περιπτώσεις που τα ντους δεν είναι ατομικά, συστήνεται να παραμένει ένα ντους κενό ανά δύο σε χρήση.
Πόλο Ολυμπιακός
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα).

 1. Όλοι οι εργαζόμενοι κατά την είσοδό τους στην αθλητική εγκατάσταση, θα απολυμαίνουν τα χέρια τους με κατάλληλο απολυμαντικό υγρό (ή gel), που θα τους παρέχεται στην είσοδο.
 2. Ο αθλητικός εξοπλισμός (μπάλες, κώνοι κ.ο.κ.) θα πρέπει να έχει απολυμανθεί πριν τη χρήση του σύμφωνα με τα πρωτόκολλά του ΕΟΔΥ.

Δ.ΓΕΝΙΚΑ

Για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα κάτωθι:

 • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα.
 • Δεν επιτρέπονται οι χειραψίες ή οι εναγκαλισμοί.
 • Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια, ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).
 • Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και απόρριψη του άμεσα σε κάδο απορριμμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, χρήση του εσωτερικού των αγκώνων.
 • Άμεσο πλύσιμο των χεριών και του προσώπου σε περίπτωση επαφής με άλλο πρόσωπο.
 • Αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού.
 • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα ή προστατευτική μάσκα σε κοινόχρηστους χώρους
 • Οι προσωπικές συνομιλίες ή ενημερώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με απόσταση 2 μέτρων.

Η υποχρεωτική και αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής καθώς και της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία των αγώνων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για την επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ

Από τις πρώτες προπονήσεις της Υδατοσφαίρισης μετά την καραντίνα
Φώτο Αρχείου / Από τις πρώτες προπονήσεις της Υδατοσφαίρισης μετά την καραντίνα / Πηγή: Eurokinissi
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...