«Κοινό μυστικό» ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου

Καθώς η σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας κλιμακώνεται στην Ουκρανία, με κίνδυνο να γενικευτεί, το «European Council on Foreign Relations» διαπιστώνει σε ανάλυσή του ότι η «ισορροπία του πολέμου» δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας, ότι η υποστήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι έχει περιοριστεί από τις ΗΠΑ λόγω πολιτικών διαφωνιών στην Ουάσιγκτον και ότι η ΕΕ καθυστερεί πολύ να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να αναπτύξει το δικό της στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα. Ως εκ τούτου, «το 2024 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ουκρανία και ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία», σημειώνεται.

Άλλοι αναλυτές και αξιωματούχοι στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους για την έκβαση του πολέμου. Σε άρθρο με τίτλο «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πτώση του Κιέβου», οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν: «Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι πρόκειται για μια αέναη “παγωμένη σύγκρουση”, χωρίς καμία πλευρά να είναι σε θέση να κερδίσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, η γραμμή του μετώπου είναι σκληρά αμφισβητούμενη και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οπισθοχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων».

«Η Ρωσία έχει σχεδόν πλήρως ανασυγκροτηθεί στρατιωτικά», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ανασυγκρότηση δεν αφορά όμως μόνο το μέτωπο. Σύμφωνα με το CNN, η Ρωσία παράγει περίπου 3 εκατ. βλήματα πυροβολικού τον χρόνο, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράξουν μόνο 1,2 εκατ. πυρομαχικά ετησίως για το Κίεβο.

* * *

Σε μια άλλη έκθεση, της «RAND Corporation», μίας από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ, η οποία έκθεση δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 με τίτλο «Understanding the risk of escalation in the war in Ukraine» («Κατανοώντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία»), οι αναλυτές εκτιμούν ότι «η σταδιακή προσέγγιση για την υποστήριξη της Ουκρανίας (σ.σ. από το ΝΑΤΟ) μπορεί να βοήθησε στον περιορισμό της ρωσικής κλιμάκωσης», αλλά στο μέλλον μπορεί να λειτουργήσει «σε βάρος της Ουκρανίας αν η Ρωσία αναπτύξει νέες δυνάμεις και οι ουκρανικές απώλειες αυξηθούν».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «οι Δυτικοί ηγέτες θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν την τεχνική ικανότητα και τη φονικότητα της υποστήριξής τους, είτε να διατηρήσουν μια σταδιακή προσέγγιση, περιορίζοντας ορισμένους κινδύνους κλιμάκωσης, αλλά αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ενδεχόμενης ρωσικής επιτυχίας». Η έκθεση προβλέπει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία δεν θα αποφύγουν στο μέλλον την κλιμάκωση, η οποία μπορεί να είναι «κάθετη», με αύξηση της έντασης στα όρια του σημερινού πολεμικού πεδίου, ή «οριζόντια», να επεκταθεί δηλαδή σε περισσότερα γεωγραφικά τμήματα ή και σε άλλες χώρες. Χωρίς να αποκλείει τη χρήση πυρηνικών, η έκθεση περιγράφει διάφορα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση.

* * *

Το πρώτο περιλαμβάνει ένα ρωσικό χτύπημα στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να σκοτώσει αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και να ενεργοποιήσει το «άρθρο 5». Αν και πρόσφατα η ευρωατλαντική συμμαχία αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί λόγο για «συλλογική απάντηση» στη Ρωσία, είναι γνωστό ότι στην Ουκρανία έχει αναπτυχθεί προσωπικό του ΝΑΤΟ, που είναι και στόχος επίθεσης. Στις 8 Μάρτη ο Πολωνός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρόντες στην Ουκρανία», χωρίς να αποκαλύψει από ποια κράτη προέρχονται, ενώ σε εμπιστευτικά έγγραφα του Πενταγώνου, που διέρρευσαν τον Απρίλη του 2023, αναφέρεται ότι 5 χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία και Ολλανδία) είχαν περίπου 100 άτομα προσωπικό ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Άλλο σενάριο προβλέπει να υπάρξουν απώλειες αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού «από επιθετικούς ρωσικούς ελιγμούς με στόχο ένα επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης των ΗΠΑ που επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα ή κοντά σε αυτήν». Και ένα τρίτο προβλέπει «μια ουσιαστική αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων υψηλότερης ετοιμότητας, με ικανότητες κρούσης μεγαλύτερης εμβέλειας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, συνοδευόμενη από ρητές δηλώσεις σχετικά με μια βραχυπρόθεσμη πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή συγκρίσιμες εγγυήσεις ασφαλείας». Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα απαντηθεί ανάλογα από τη Ρωσία, ως προετοιμασία άμεσης επέμβασης των ΝΑΤΟικών στην Ουκρανία. Τέλος, σε κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει και η ένταση των πυραυλικών επιθέσεων από την Ουκρανία στο εσωτερικό της Ρωσίας, με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που την προμηθεύουν οι ΝΑΤΟικοί.

* * *

Ανεξάρτητα από το πώς, αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία κινδυνεύει κάθε λεπτό να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα ενός πιο γενικευμένου πολέμου. Τέτοιες εκτιμήσεις ακούστηκαν κατά κόρον και στο «Φόρουμ των Δελφών», που συνεχίζεται, από Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους με καλή γνώση των εξελίξεων επί του πεδίου, των ανταγωνισμών που κορυφώνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Η πολεμική προπαρασκευή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ έχει περάσει ήδη σε άλλο επίπεδο και πλέον συζητιέται ανοιχτά το ενδεχόμενο ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο έδαφος της Ευρώπης. Τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι δεν το έχουν σε τίποτα να αιματοκυλήσουν ξανά τους λαούς για τα ανταγωνιστικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό και το «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά τώρα από τους λαούς όλης της Ευρώπης. Να σταλεί μήνυμα και από την κάλπη των ευρωεκλογών, με ενίσχυση του ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στη χώρα μας για την οργάνωση της αντιπολεμικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού.

Αναδημοσίευση από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» – 12 Απριλίου 2024

Δείτε ακόμα...