Κόλπος Γουινέας: Έξι μέλη πληρώματος του Tonsberg απήχθησαν κατά τη διάρκεια επίθεσης

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) Tonsberg στη φωτό με το παλιό του όνομα Rio Barrow
Φώτο Αρχείου / Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) Tonsberg στη φωτό με το παλιό του όνομα Rio Barrow / Πηγή: MarineTraffic

Αρκετά μέλη του πληρώματος, απήχθησαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον του ελληνόκτητου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Tonsberg» στον Κόλπο της Γουινέας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πειρατές απήγαγαν συνολικά έξι μέλη του πληρώματος «Tonsberg» στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά του νησιού Μπιόκο στην Ισημερινή Γουινέα.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι «έλαβε πληροφορίες που αφορούν την απαγωγή μελών του πληρώματος του πλοίου Tonsberg στον Κόλπο της Γουινέας και επιβεβαιώνει ότι το ένα από τα πρόσωπα που απήχθησαν είναι πολωνός πολίτης». Ανέφερε ακόμη στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως βρίσκεται σε επαφή με διπλωμάτες «άλλων χωρών», καθώς και με την πλοιοκτήτρια εταιρεία για τον συντονισμό των προσπαθειών προκειμένου να βρεθούν και να σωθούν οι όμηροι.

Φρεγάτα Esbern Snare (F-342) του Βασιλικού Ναυτικού της Δανίας
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα Esbern Snare (F-342) του Βασιλικού Ναυτικού της Δανίας / Πηγή: Anders Fridberg/Danish Armed Forces

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας, μια από τις φρεγάτες του, η «Esbern Snare», που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή από τον Νοέμβρη, καταδίωξε τους πειρατές, που εγκατέλειψαν το «Tonsberg» με μικρό πλεούμενο πάνω στο οποίο βρίσκονταν οι όμηροι.

Ελικόπτερο της φρεγάτας τους ακολούθησε –από απόσταση, για να μην τεθεί η ζωή των ομήρων σε κίνδυνο–, όμως αναγκάστηκε να σταματήσει όταν οι πειρατές εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας, καθώς οι κανόνες εμπλοκής της αποστολής του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας δεν επιτρέπουν να εισέρχεται στα ύδατα της χώρας αυτής.

Πέρα από τους έξι ομήρους, ένα πρόσωπο που τραυματίστηκε διασώθηκε, ενώ άλλα 14 μέλη του πληρώματος είναι σώα και αβλαβή και παραμένουν ακόμη πάνω στο Tonsberg, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau της Δανίας εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο «Marine Traffic», το Tonsberg βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ανοικτά των ακτών του Μπενίν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...