Κομισιόν για τις απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας: «Η ΕΕ δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων»

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων». Αυτό ακριβώς παραδέχεται κυνικά ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανικής και Ψηφιακής Πολιτικής, T. Breton στην απάντησή του στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις των 185 εργαζομένων από το μονοπώλιο της «Energean Oil», στην οποία έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το ελληνικό κράτος η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο.

Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί για τη διακοπή παραγωγής και τις μαζικές απολύσεις προσωπικού στις οποίες προχώρησε ο παραπάνω όμιλος με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ελλείψεων μέτρων ασφαλείας και προστασίας των εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τα αίτια της πυρκαγιάς. Αναδείκνυε ότι επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα έθετε το αίτημα άμεσης επαναπρόσληψης όλων των απολυμένων και την παύση των διώξεων εναντίον τους.

Η Επιτροπή απαντάει ότι «δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να τηρούν το κεκτημένο της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις». Και παρακάτω εξηγεί ότι το μόνο που χρειάζεται είναι «οι εκτεταμένες απολύσεις να υπόκεινται σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και ότι οι αρμόδιες δημόσιες αρχές ενημερώνονται πριν από τις απολύσεις». Και μετά απ’ αυτά η εργοδοσία είναι ελεύθερη να απολύει όσους εργάτες θέλει και με τη «βούλα του κοινοτικού κεκτημένου», το οποίο όπως τονίζει «δεν εμποδίζει την ουσιαστική απόλυση εργαζομένων»!

Η ΕΕ δηλώνει προκλητικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμποδίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους να απολύουν όσους εργάτες θέλουν, όπως και όποτε θέλουν γιατί ο λόγος της δημιουργίας και της ύπαρξής της είναι να υπηρετεί τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους.

Αξίζει να θυμίσουμε με πόση αγωνία περίμενε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την προειλημμένη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), μετά την προσφυγή του μονοπωλιακού ομίλου τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE – ΑΓΕΤ» για να νομιμοποιήσει τις απολύσεις όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας», ώστε να λυθούν τα χέρια της για να κάνει ακόμη πιο αντεργατικό τον ήδη άθλιο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις. Η απόφαση του ΔΕΕ έκρινε ότι και αυτό το «φύλλο συκής» του ισχύοντος τότε νόμου, η έγκριση δηλαδή των απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας είναι αντίθετη στο «κεκτημένο της ΕΕ» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την υλοποίησε πριν να στεγνώσει το μελάνι, αίροντας και τα τελευταία εμπόδια που είχαν απομείνει. Από εκεί συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με το αντεργατικό τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη και τις μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας», στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» κι αυτές που ετοιμάζει στη ΛΑΡΚΟ.

Η ΕΕ, οι μηχανισμοί και οι νόμοι της, οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας» μόνο καινούργια αντεργατικά χτυπήματα έχουν να περιμένουν από την ΕΕ και την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα που τους κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα, παρουσιάζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει.

Μόνος δρόμος για να νικήσουν οι εργάτες είναι να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοσία της «Energean» και τα στηρίγματά της, την κυβέρνηση και την ΕΕ, στηριγμένοι στην εργατική αλληλεγγύη, τον αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να ακυρώσουν τις απολύσεις, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών τους. Στον αγώνα τους αυτό το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι ανυποχώρητος συμπαραστάτης τους.

Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Ερώτηση προς την Επιτροπή

Θέμα: Πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «EnergeanOil»

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, στην οποία έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το ελληνικό κράτος η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο. Η «Energean Oil» διέκοψε αναίτια την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες και προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζόμενων. Η έκρηξη και η φωτιά υπογραμμίζουν τους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος, οι οποίοι έχουν ενταθεί από τις εγκληματικές αποφάσεις της «Energean Oil».

Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται:

1. Στο γεγονός ότι ο εν λόγω όμιλος, που απολαμβάνει ευρωενωσιακές επιδοτήσεις από το υστέρημα του λαού, προχώρησε σε διακοπή παραγωγής, μαζικές απολύσεις προσωπικού με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις τεχνικών και οργανωτικών μέτρων πρόληψης, φύλαξης εγκαταστάσεων, σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, που απαιτούν διερεύνηση σχετικά με τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς;

2. Στο αίτημα να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματά τους και να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους διώξεις εναντίον τους;

3. Στο ότι με την αναγκαία και άμεση επαναλειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, μπορεί να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την εισαγωγή του πανάκριβου αμερικανικού LNG και πετρελαίου από άλλες χώρες;

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για τη διακοπή των δραστηριοτήτων, καθώς και για την απώλεια θέσεων εργασίας και άλλες συνέπειες της πυρκαγιάς για τους εργαζομένους, τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στις αρμοδιότητες του εθνικού δικαίου όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τη διερεύνηση ατυχημάτων και την απόλυση εργαζομένων.

2.Η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να τηρούν το κεκτημένο της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει Οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις[1]. Καθορίζει ελάχιστα πρότυπα που διασφαλίζουν ότι οι εκτεταμένες απολύσεις υπόκεινται σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και ότι οι αρμόδιες δημόσιες αρχές ενημερώνονται πριν από τις απολύσεις. Δεν εναρμονίζει τις εθνικές πρακτικές και διαδικασίες σχετικά με τις απολύσεις και δεν εμποδίζει την ουσιαστική απόλυση εργαζομένων. Η Ελλάδα έχει μεταφέρει την Οδηγία στο Εθνικό της Δίκαιο[2]. Εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, να διασφαλίσουν ότι οι εργοδότες εφαρμόζουν ορθά τις σχετικές εθνικές διατάξεις.

3. Το άρθρο 194 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ ορίζει ότι τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τους όρους εκμετάλλευσης των ενεργειακών τους πόρων, να επιλέγουν μεταξύ διαφόρων ενεργειακών πηγών και να καθορίζουν τη γενική διάρθρωση του ενεργειακού εφοδιασμού τους. Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει όλα τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού τους, μέσω της επιτάχυνσης της μετάβασης σε καθαρές μορφές Ενέργειας, της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και της μείωσης της ζήτησης Ενέργειας, όπως καταδεικνύεται στο σχέδιο REPowerEU[3] που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2022».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...