Κομισιόν: Οδηγίες για τον επαναπατρισμό από κρουαζιερόπλοια και την προστασία πληρώματος

Λιμάνια - Πλοία
Πηγή: Eurokinissi

Κατευθυντήριες γραμμές εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ασφαλή αλλαγή του πληρώματος των πλοίων, την αποβίβαση και τον επαναπατρισμό ναυτικών και επιβατών των κρουαζιερόπλοιων.

Τα κράτη-μέλη καλούνται να οργανώσουν ένα δίκτυο λιμένων στο οποίο θα μπορούν να πραγματοποιούνται αλλαγές πληρωμάτων χωρίς καθυστερήσεις.

«Οι ναυτικοί διατηρούν ανοικτούς τους ζωτικούς διαύλους για την οικονομία μας και τις αλυσίδες εφοδιασμού, δεδομένου ότι το 75 % του παγκόσμιου εμπορίου της ΕΕ και το 30 % του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών εντός της ΕΕ διενεργούνται δια θαλάσσης», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη «να ορίσουν λιμένες στους οποίους θα πραγματοποιούνται ταχείες αλλαγές πληρώματος και να υπενθυμίσουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιέρων έχουν ευθύνη έναντι των πελατών τους και των υπαλλήλων τους να επαναπατρίσουν άπαντες με ασφάλεια».

Πιο συγκεκριμένα για τα κρουαζιερόπλοια, η Επιτροπή συνιστά τα κράτη σημαίας των κρουαζιερόπλοιων να εκμεταλλευτούν κάθε μέσο για να εντοπίσουν λιμένες κατάλληλους για αποβίβαση και να οργανώσουν την αποβίβαση και τον επαναπατρισμό των επιβατών, είτε αυτοί είναι πελάτες είτε ανήκουν στο πλήρωμα. Εάν υπάρξει πληροφόρηση για μολυσμένο επιβάτη το σκάφος θα κατευθυνθεί προς κάποιο λιμένα που τα νοσοκομεία διαθέτουν επαρκή χωρητικότητα.

Η Επιτροπή συνιστά, όσα πλοία πλησιάζουν σε λιμένα, τέσσερις ώρες πριν την τεκμηριωμένη ώρα άφιξης, να κοινοποιούν τον αριθμό των επιβατών και τυχόν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού. Επίσης, ζητάει να χρησιμοποιηθούν οποιουδήποτε είδους μέσα ατομικής προστασίας και στους ναυτικούς να παρέχεται πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Αν όλα τα μέλη του πληρώματος είναι υγιή και αν ο προηγούμενος ελλιμενισμός τους έγινε πριν από περισσότερο από δεκαπέντε ημέρες, δεν θα πρέπει να τους επιβάλλεται καραντίνα, όταν αποβιβάζονται για επαναπατρισμό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...