Κομίζοντες γλαύκα …εις Νέαν Υόρκη

Το προηγούμενο διάστημα –και δεν είναι η πρώτη φορά, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια η περίφημη «αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» της μητρόπολης του καπιταλισμού με τίτλο «Οι δημοκρατικοί ωθούν το Κογκρέσο να διαλύσει το BigTech» (ΣΣ |> γνωστό και ως Tech Giants ή Big4, The_4_Horsemen κλπ, ή -αντίστοιχα Big5 …S_P5, αποτελούν τη μονοπωλιακή 4άδα, 5άδα κλπ στον κλάδο πληροφορικής των ΗΠΑ, η 4άδα είναι Amazon, Apple, Alphabet, Facebook στην 5άδα προστίθεται η Microsoft).

Το Κογκρέσο –λένε «θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαναγκασμού της διάσπασης AppleAmazonFacebookGoogle σε μικρότερες εταιρείες που δεν μπορούν να μπαίνουν σε παρακείμενες επιχειρηματικές γραμμές» (NBC News).

Αυτή είναι η κύρια «σύσταση» μιας έκθεσης 449 σελίδων (PDF) των υποεπιτροπών για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που δημοσιεύθηκε μετά την 16μηνη (!!) έρευνα της επιτροπής για την υψηλή τεχνολογία, όπου οι CEOs (ΣΣ |>chiefs executive officers = διευθύνοντες σύμβουλοι) και των τεσσάρων εταιρειών (ΣΣ |> Apple, Amazon, Facebook και Google) πρέπει να κληθούν σε απολογία ενώπιον του Κογκρέσου.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «και οι τέσσερις εταιρείες λειτουργούν ως μονοπώλια σε τουλάχιστον έναν από τους κλάδους στους οποίους λειτουργούν».

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το προσωπικό της υποεπιτροπής βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για “μονοπωλιοποίηση” και “μονοπωλιακή ισχύ”» (sic!), αναφέρεται και παρακάτω υποστηρίζεται ότι η κυριαρχία του Big Tech έχει «μειώσει τις επιλογές των καταναλωτών, διαβρώσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ, εξασθενήσει τη ζωντάνια του ελεύθερου και ποικίλου τύπου υπονομεύοντας την ιδιωτικότητα των Αμερικανών».

Η έκθεση καταλήγει και στο συμπέρασμα ότι η Apple απολαμβάνει το μονοπώλιο στη διανομή εφαρμογών σε συσκευές iOS: «Η Apple αξιοποιεί τον έλεγχό της στο iOS και στο AppStore για να δημιουργήσει και να επιβάλει εμπόδια στον ανταγωνισμό και να κάνει διακρίσεις και να αποκλείσει τους αντιπάλους, ενώ επιβάλει τις δικές της προσφορές», …«χρησιμοποιώντας επίσης τη δύναμή της να εκμεταλλευτεί προγραμματιστές εφαρμογών μέσω υπεξαίρεσης ανταγωνιστικών ευαίσθητων πληροφοριών και να χρεώσει προγραμματιστές εφαρμογών σε ανταγωνιστικές τιμές εντός του AppStore

Ο έλεγχος της Apple από το App Store βρίσκεται και στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης νομικής διαμάχης της εταιρείας με την πλατφόρμα προγραμματισμού Fortnite Epic Games (βασικά με διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια): τον Αύγουστο, η Epic παρέκαμψε το App Store με την προσφορά Mega Drop, δίνοντας στους παίκτες κινητής τηλεφωνίας τη δυνατότητα να πληρώσουν απευθείας σ’ αυτήν για το παιχνίδι που θα επιλέξουν –και όταν η Apple αφαίρεσε το Fortnite από το App Store, η Epic κίνησε αγωγή εναντίον της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων συστάσεων, η έκθεση προτείνει επίσης την ενίσχυση των αντιμονοπωλιακών νόμων και την απαίτηση από κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν τις πλατφόρμες τους συμβατές με τις υπηρεσίες των ανταγωνιστών τους.

«Το σύνολο των στοιχείων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για νομοθετική δράση και μεταρρύθμιση», αναφέρεται, προσθέτοντας ότι «αυτές οι εταιρείες έχουν υπερβολική ισχύ, και αυτή η εξουσία πρέπει να περιοριστεί και να υπόκειται σε κατάλληλη εποπτεία και επιβολή».

Μέχρι στιγμής μόνο η Amazon (που συνηθίζει να «ανταποκρίνεται» άμεσα για να έχει το πάνω χέρι) σε μια μακρά ανάρτηση, (6-Οκτ) υποστηρίζει πως με τέτοια μέτρα θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο υποστηρίζοντας πως αν εφαρμοστούν ότι οι προτάσεις της έκθεσης «θα διαχωρίζουν τους πωλητές σε ξεχωριστά, λιγότερο ορατά “καταστήματα”, δυσκολεύοντας τους πελάτες να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων και, τελικά, να μειώσουν τον ανταγωνισμό – όλα οδηγούν σε υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές».

ℹ️ Πάντως τόσο οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνούν για τα ευρύτερα σημεία της έκθεσης.

Εκ μέρους των ρεπουμπλικάνων ο Ken Buck (R-CO) δήλωσε στους New York Times, «Συμφωνώ με περίπου 330 σελίδες της έκθεσης της πλειοψηφίας», αλλά είπε ότι τάσσεται εναντίον της διάχυσης Apple, Amazon, Facebook και Google σε μικρότερες εταιρίες, θεωρώντας πως θα δυναμιτίσει το σύστημα – αποκαλώντας την «πυρηνική επιλογή» (the nuclear option)

Άλλοι ρεπουμπλικάνοι μέλη της αντιμονοπωλιακής υποεπιτροπής δήλωσαν ότι δεν θα εγκρίνουν κανένα από τα ευρήματα της έκθεσης.

ℹ️ Δείτε και «Οι Δημοκρατικοί πιέζουν το Κογκρέσο να διαλύσει τα μονοπώλια του Big Tech»

Από την πλευρά της η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», παρουσιάζοντας το θέμα ως «Μονοπωλιακές πρακτικές άλλων εποχών από τις “4” τεχνολογικές» και μιλώντας για «έκθεση-καταπέλτη» (!!) αναφέρει πως «η έκθεση θα οδηγήσει σε περιοριστικά μέτρα, όπως να καταστεί παράνομο οι τεχνολογικοί κολοσσοί να επιφυλάσσουν προνομιακή μεταχείριση στα ημέτερα προϊόντα ή να ανταγωνίζονται ευθέως εταιρείες που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Παραμένει σαν δεδομένο πως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το χαρακτήρα –το «μεδούλι» ενός πολιτικού συστήματος (άρα και της εξουσίας του), παρά μόνο από τον τρόπο «συνάντησης» των κοινωνικών τάξεων –και πρώτ’ απ’ όλα των εργαζόμενων και της εργατικής δύναμης με τα μέσα παραγωγής και επομένως με τις σχέσεις ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Το θεμέλιο δηλ., όπου πάνω του χτίζονται τα πάντα, δηλαδή το εποικοδόμημα, σαν σύνολο νομικών, πολιτικών, πολιτιστικών σχέσεων, ηθών που συνταιριάζουν στις κυρίαρχες οικονομικές σχέσεις, οργάνων διοίκησης-διεύθυνσης των «κοινών»- κατ’ ευφημισμό, υποθέσεων με στόχο την επιβολή της οικονομικής κυριαρχίας, αυτό που για τον καπιταλισμό ονομάζουμε εξουσία των μονοπωλίων (που εξασφαλίζεται -να μην το ξεχνάμε, τόσο με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς –στρατό, αστυνομίας κλπ. όσο και με τους πολιτικούς διαχειριστές)
Ο Μαρξ στην «Κριτική της πολιτικής οικονομίας», γράφει (…) «κατά τη διαδικασία της παραγωγής του κοινωνικού προϊόντος, της ανταλλαγής και της διανομής των υλικών αγαθών ανάμεσα στους ανθρώπους αναπτύσσονται υλικές αντικειμενικές σχέσεις, σχέσεις παραγωγής, σχέσεις κοινωνικές αντικειμενικές, ανεξάρτητες από τη συνείδηση. Το σύνολο των σχέσεων παραγωγής αποτελεί το οικονομικό οικοδόμημα της κοινωνίας, την υλική βάση που πάνω της υψώνεται ένα νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα και που σε αυτήν αντιστοιχούν ορισμένες πάλι μορφές κοινωνικής συνείδησης»

Όταν μεταβάλλεται η οικονομική βάση την ακολουθεί με βραδείς ρυθμούς εποικοδόμημα –ακόμη και όταν ανατρέπεται (με επανάσταση).

Από την άποψη αυτή η Google, το tweeter, το Φατσοβιβλίο κλπ. σαν θεσμοί, που υπόκεινται σε κάποιους «κανόνες» είναι κομμάτι του εποικοδομήματος, αλλά ταυτόχρονα –και κύρια κατά τη γνώμη μας, ως παγκόσμιοι – κολοσσιαίοι μονοπωλιακοί όμιλοι ανήκουν στην (καπιταλιστική) οικονομική βάση.
Όπως πχ το Android, ως το ευρέως πιο διαδεδομένο λογισμικό σύστημα στον κόσμο (5πλάσιες πωλήσεις από όλες τις συσκευές Windows, iOS Mac OS X κλπ μαζί), στην πορεία των 17 χρόνων ύπαρξης και ειδικά, μετά το πέρασμα στην Google (εξαγορά) και που κατακτά ήδη –απ’ ότι φαίνεται την 5G.
Να μην ξεχνάμε πως η Google αποτελεί και την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης.

Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να αποσπόμαστε από το γεγονός ότι το διαδίκτυο “BigήsmallTech δεν αναπτύσσεται κάπου αφηρημένα, ανεπηρέαστο και έξω από τις υπάρχουσες εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής του καπιταλισμού.

Εκτόξευση κερδών 12δις$ +600% την τελευταία 5ετία
Η ενασχόληση με τα ΜΚΔ

public clode services
Google –αναζήτηση: Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...