Κωνσταντινούπολη: Επανεκκινούν οι «διερευνητικές» και στο βάθος συνεκμετάλλευση

Ελληνική Τουρκική Σημαία
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα / Πηγή: EUROKINISSI

Στην Κωνσταντινούπολη επανεκκινούν σήμερα στις 11 το πρωί οι Νατοϊκής έμπνευσης διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Πρόκειται για τον 61ο γύρο. Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016. Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν αναμένεται να μειωθεί όπως δεν συνέβη και στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή στρώνεται το έδαφος για συνεκμετάλλευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ένταση και συμβιβασμοί ταυτόχρονα

Είναι σαφές ότι θα συνυπάρχει η ένταση, η όξυνση, μαζί με την προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης. Η Τουρκία επιδιώκει μια συζήτηση για όλα. Βάζει στο τραπέζι από τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, τις «γκρίζες ζώνες» μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όλα αυτά, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση ότι συζητάει μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό

Οι προσδοκίες που καλλιεργούν η ΝΔ και άλλα κόμματα ότι η προεδρία Μπάιντεν θα βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ αντικειμένου. Η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή έχει συνέχεια και υπαγορεύεται μόνο από τα δικά τους συμφέροντα. Ταυτόχρονα αυτό που τους “καίει” είναι κρατήσουν την Τουρκία στο ευρωαντλαντικό στρατόπεδο μακριά από τη Ρωσία, με όποιο αντάλλαγμα, να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Μόνο που η συνεκμετάλλευση η οποία “μαγειρεύεται” δεν αποτρέπει τα χειρότερα. Αντίθετα τα προετοιμάζει, γιατί η μοιρασιά πάει να γίνει ανάμεσα σε ενεργειακούς ομίλους που σφάζονται για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής.

Ούτε βέβαια η προσφυγή στη Χάγη είναι λύση, αφού η προσφυγή προϋποθέτει συνυποσχετικό, που θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της.

Δείτε ακόμα...