Στο φόντο της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων των δύο πλευρών τις τελευταίες ημέρες, ξεκινούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι νέες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Τις τελευταίες ώρες, η ένταση κλιμακώθηκε εκ νέου, με το Κίεβο να πραγματοποιεί «εντυπωσιακά» χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη.
Η Ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε περισσότερα από 40 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ανάμεσα τους στρατηγικά βομβαρδιστικά, εξαπολύοντας μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με drones σε τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας.
Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου κατέρρευσαν μια σιδηροδρομική γέφυρα στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και μία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, με τις ρωσικές αρχές να τις αποδίδουν σε έκρηξη. Και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε εκτροχιασμός τρένων.
Η Ουκρανία συνέχισε τις επιδρομές της με drones σε ρωσικό έδαφος, καθώς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, οι ρωσικές περιφέρειες Κουρσκ και Βαρόνεζ δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα πυρκαγιές σε σπίτια, ζημιές σε πολυκατοικίες και διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο M-4.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέρριψε 164 drones, εκ των οποίων 57 πάνω από την Κουρσκ, μια περιοχή που είχε καταληφθεί προσωρινά από ουκρανικές δυνάμεις το περασμένο καλοκαίρι.
Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε απόπειρα εμπρησμού σε σιδηροτροχιές στην περιφέρεια Πριμόρσκι Κράι, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, δύο 19χρονοι κάτοικοι της περιοχής σχεδίαζαν να πυρπολήσουν κιβώτια ρελέ του συστήματος σηματοδότησης, κατόπιν διαταγών της ουκρανικής κατασκοπείας και με την προσδοκία χρηματικής αμοιβής.
Στην Ουκρανία, ρωσικές επιθέσεις πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους κοντά στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής. Παράλληλα, στη βορειοανατολική περιφέρεια του Σούμι, μια επίθεση με ρωσικό drone τραυμάτισε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, σύμφωνα πάντα με ουκρανικές πηγές.
Όλα αυτά στο φόντο των πληροφοριών ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα εκ νέου, στο Παλάτι Ciragan της Κωνσταντινούπολης. Στον πρώτο γύρο, τα δύο μέρη στο μόνο που συμφώνησαν ήταν η ανταλλαγή κρατουμένων.
Οι προτεραιότητες της Ουκρανίας είναι να εξασφαλίσει «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», επανέλαβε πριν τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλ. Ζελένκσι.
Από την άλλη, η Ρωσία επιμένει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης, απορρίπτοντας μια κατάπαυση του πυρός εκ των προτέρων. Η Μόσχα φέρεται να έχει θέσει μια σειρά προϋποθέσεις, όπως γραπτή δέσμευση να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ουδετερότητα της Ουκρανίας και σταδιακή άρση των κυρώσεων, όπως γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Reuters.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στις 28 Μαΐου ότι η Μόσχα κατέθεσε ένα υπόμνημα που περιγράφει τη θέση της για την «αξιόπιστη υπέρβαση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης».
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ανέφερε ότι το Κίεβο έχει ήδη στείλει το δικό του υπόμνημα, αλλά περιμένει την επίσημη θέση της Ρωσίας πριν από τη συνάντηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε το αίτημα του Κιέβου «μη εποικοδομητικό», καλώντας σε υπομονή μέχρι τις σημερινές συνομιλίες.
Η ρωσική αντιπροσωπεία παραμένει αμετάβλητη, με τον Μεντίνσκι να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν, τον αρχηγό της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Ιγκόρ Κοστιούκοφ και τον υφυπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν. Αντίθετα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε αλλαγές, αντικαθιστώντας τον Ολέξι Μαλοβάτσκι με τρία νέα μέλη: τον Γιούρι Κόβμπασα, τον Γεβχέν Οστριάνσκι και τον Αντρίι Φόμιν, ενισχύοντας την παρουσία ειδικών σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς δικαίου.
Την ίδια ώρα, η παρουσία εκπροσώπων από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία στην Κωνσταντινούπολη προκαλεί τη δυσφορία της Μόσχας. Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί άμεσες διαπραγματεύσεις, χωρίς μεσάζοντες.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι, υπό την καθοδήγηση δυτικών συμβούλων, «δημιούργησε ένα τσίρκο» γύρω από τις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας μη εποικοδομητικές θέσεις.