Κοντά στην απόκτηση πυρηνικού όπλου το Ιράν

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Οι μακροχρόνιες εντάσεις σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν μπορεί να έφθασαν την περασμένη εβδομάδα σε σημείο χωρίς επιστροφή, αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το CNNi.

Η Τεχεράνη έχει επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από την υπογραφή της συμφωνίας του 2015, βάσει της οποίας η χώρα θα περιόριζε τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων -προτού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποχωρήσει από τη συμφωνία το 2018.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τεχεράνη μπορεί να έχει ήδη αποκτήσει το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

Την Πέμπτη, το Ιράν απενεργοποίησε τις κάμερες ασφαλείας που χρησιμοποιούσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Η σχετική κίνηση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, θα μπορούσε να επιφέρει ένα «μοιραίο πλήγμα» στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκουν να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία.

Η απουσία πλάνων από πυρηνικές εγκαταστάσεις στερεί από τους διαπραγματευτές της συμφωνίας -γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)- δεδομένα, καθιστώντας «τεχνικά αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η εναλλακτική θα ήταν μία συμφωνία που δεν θα βασίζεται σε καμία πληροφορία, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί. «Για το λόγο αυτό λέμε ότι είναι πολύ σοβαρό αυτό που συνέβη, και φυσικά έχει συνέπειες» επισήμανε.

Το Ιράν έχει αρχίσει επίσης να εγκαθιστά προηγμένους φυγοκεντρητές σε ένα σύμπλεγμα σε υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην κατοχή του οποίου περιήλθε έκθεση της ΙΑΕΑ που περιγράφει την κλιμακούμενη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράν. Το περιστατικό που αναφέρθηκε σημειώθηκε μετά από την έγκριση ψηφίσματος από το διοικητικό όργανο της ΙΑΕΑ σχετικά με την αποτυχία να εξηγήσει τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

Η επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.

Πηγή: cnn

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...