Κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ στο φόντο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

ΗΠΑ - Ρωσία - Πυρηνικά

“Ανοησίες” χαρακτηρίζει χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι «ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν».

Όπως σημειώνει η ρωσική πλευρά «είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία». Ενώ συνεχίζει «είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδοΝΑΤΟικές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Η ανακοίνωση ήρθε σε απάντηση των δηλώσεων Πάιατ προχτές βράδυ στο «Mega», όπου και καλούσε Ελλάδα και Τουρκία «να διαχειριστούν» τα θέματα «ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», «με τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, με την έναρξη των διαδικασιών για την οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης». Παραπέμποντας στη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών στην περιοχή και σε «διευθετήσεις» για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα, χαρακτήριζε «απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη – μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή», καθώς «αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλ. Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές που αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύουν».

Όσο η χώρα θα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανταγωνισμούς τόσο πιο επικίνδυνη θα διαμορφώνεται η κατάσταση για το λαό.

Δείτε ακόμα...