Κορονοϊός: 248 νέα κρούσματα χθες – 46 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Πηγή: Eurokinissi

Άλλα 248 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 12.080.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι 3 ακόμα άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει τους 293 (πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, χτες το απόγευμα, καταγράφηκαν 2 ακόμα θάνατοι).

Στους 46 αυξήθηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ,με διάμεση ηλικία τα 68 έτη, ενώ 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής:

– 23 κρούσματα θεωρούνται εισαγόμενα (19 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας΄και 4 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο)

– 98 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής (14 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 2 συνδέονται με συρροές)

– 17 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (1 συνδέεται με συρροή , 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό)

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Εβρου

– 3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

– 9 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας (1 συνδέεται με συρροή, 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό)

– 2 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

– 4 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Κέρκυρας

– 13 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς (11 συνδέονται με συρροή)

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Κορινθίας

– 4 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας

– 15 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου (11 συνδέονται με τη συρροή στο ΚΦΠΜ)

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Μυκόνου

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Πάρου

– 25 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας (8 συνδέονται με συρροή, 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό)

– 5 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας (1 συνδέεται με συρροή, 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό)

– 1 κρούσμα στην ΠΕ Ρεθύμνου

– 11 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

– 4 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

Διέκοψε τις δοκιμές η «AstraZeneca»

Εμβόλιο

Ηβρετανική φαρμακευτική εταιρεία «AstraZeneca», που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε χτες την προσωρινή διακοπή των κλινικών δοκιμών τελευταίων σταδίων, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταρείας δήλωσε πως η αναστολή προκλήθηκε από τις παρενέργειες του εμβολίου σε μια γυναίκα στη Βρετανία, που εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα τα οποία θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα. Η διάγνωση της γυναίκας δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί. Ανέφερε μάλιστα ότι οι κλινικές δοκιμές είχαν σταματήσει και άλλη μια φορά, τον Ιούλη (κάτι που δεν είχε γνωστοποιηθεί τότε), μετά από παρουσίαση συμπτωμάτων νευρολογικής φύσης σε έναν συμμετέχοντα. Μετά από περαιτέρω εξέταση, ο συγκεκριμένος συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, που θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με το υπό δοκιμή εμβόλιο που έλαβε.

Μια επιστημονική επιτροπή θα αξιολογήσει τους όρους ασφαλείας και σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», σημειώνει η «AstraZeneca» στην ανακοίνωσή της.

Το εν λόγω πειραματικό εμβόλιο (AZD1222) βρίσκεται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Νότια Αφρική, ενώ επιπλέον δοκιμές προγραμματίζονται σε Ιαπωνία και Ρωσία. Συνολικά θα συμμετάσχουν 50.000 άνθρωποι.

Οι προσωρινές διακοπές των δοκιμών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο προκειμένου να αξιολογηθεί η όποια ανεξήγητη ασθένεια ενός συμμετέχοντα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και συνέστησε να τηρούνται «οι καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές και οι κανόνες για την ανάπτυξη εμβολίων».

Χτες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία για την εξασφάλιση 200 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από τη γαλλογερμανική σύμπραξη «Biontech/Pfizer», με προοπτική την εξασφάλιση 100 εκατ. επιπλέον δόσεων. Η ΕΕ έχει συνυπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις «Sanofi» – GSK, «Johnson & Johnson», «CureVac» και «Moderna».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...