Κορονοϊός: 5.000.000 Κινέζοι χάνουν τη δουλειά τους

Κορονοϊός
Φωτό Αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπολογίζουν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, ότι η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί μέχρι και 50%. Αυτό σημαίνει πως θα χαθούν εκατομμύρια θέσεων εργασίας στην Κίνα. 

Όπως ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσα Γιουχάν δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι μια πολύ καλή είδηση για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, που περιμένουν εδώ και καιρό να αρθούν οι κανόνες απαγόρευσης εξόδου, που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας, καθώς η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται και ο κίνδυνος προσβολής να μειώνεται. 

Σε άδεια εργοστάσια τα μηχανήματα δουλεύουν στο φουλ

Στην Κίνα εντείνονται οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Ειδικοί του Economist Intelligence Unit στο Λονδίνο εκτιμούν λόγω της πανδημίας, θα οδηγηθούν στην ανεργία μέχρι και 5.000.000 Κινέζοι. Κατά πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους μέχρι και 50%.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές της χώρας κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να δείξουν ότι όλα συνεχίζονται κανονικά. Όμως έρευνες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Caixin δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Επισημαίνει ότι σε πολλές άδειες μονάδες παραγωγής τα μηχανήματα βρίσκονται σε λειτουργία και στα γραφεία φώτα και θέρμανση είναι ανοιχτά για να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η κατανάλωση ρεύματος ώστε να καλλιεργείται στις αρχές η εντύπωση ότι όλα λειτουργούν κανονικά.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...