Κορονοϊός: 52 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στους 61 οι διασωληνωμένοι

Rapid τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού από συμβασιούχο υγειονομικό του ΕΟΔΥ, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021.
Φώτο Αρχείου EUROKINISSI

Στους 52 έφτασαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αφορά την εβδομάδα από 1 με 7 Μάη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρουσιάστηκε αύξηση στη θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων αλλά και στις διασωληνώσεις, και μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας του ιού. Αντίθετα «σε χαμηλά επίπεδα» παρέμεινε η θετικότητα στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 52 θάνατοι ασθενών, με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 68 – 99 έτη). Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 636. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι 61.

Επίσης, την εβδομάδα από 1 με 7 Μάη, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε τέσσερις από τις 10 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, πτωτικές τάσεις σε τρεις και σταθεροποιητικές τάσεις σε τρεις από τις 10 περιοχές.

Ειδικότερα:
– Αυξητικές ήταν οι τάσεις σε Χανιά (63%), Λάρισα (42%), Ηράκλειο (34%) και Ξάνθη (23%).
– Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Πάτρα (69%), Ιωάννινα (60%) και Αττική (44%).
– Σταθεροποίηση καταγράφηκε σε Βόλο (0%), Αλεξανδρούπολη (-7%) και Θεσσαλονίκη (-8%).

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση και δεν καταγράφηκε νέος θάνατος ούτε σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 67 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 17 άνδρες και 9 γυναίκες (εύρος ηλικιών: 41-90 ετών, διάμεση ηλικία: 74 έτη). Σε ό,τι αφορά τα δείγματα, καταγράφηκαν 364 θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 287 ήταν στελέχη τύπου Α και τα 77 ήταν στελέχη τύπου Β.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...