Κορονοϊός: 89 τα κρούσματα, μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση

Κορονοϊός Ψεκασμοί Σχολείων
Ψεκασμοί Σχολείων στο Άργος / Πηγή: Eurokinissi

Στα 89 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση πέντε νέων περιστατικών . Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας,δημόσιων και ιδιωτικών, για 14 μέρες ως προληπτικό μέτρο προστασίας.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, απαγορεύεται και η λειτουργία των φροντιστηρίων για το ίδιο διάστημα. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον COVID-19

Η απόφαση πάρθηκε τώρα καθώς σχετίζεται με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που εκπλήσσει τους επιστήμονες δυσάρεστα. Aλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί». Καθώς δεν είναι δεδομένη η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

“Ατομική ευθύνη” για τον λαό

Ο αρμόδιος υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνέστησε πειθαρχία και ατομική ευθύνη για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Μ’ αυτό τον τρόπο μετακυλίει την ευθύνη από το κράτος, που οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού, στο κάθε μεμονωμένο άτομο.

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα

Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας είναι ο προϋπολογισμός γι’ αυτές. Είναι πενιχρός και πίσω από τις ανάγκες. Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα μεταθέτοντας την ευθύνη στον λαό.

Πρέπει τώρα να παρθούν μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου επιδημίας.

  • Η λειτουργία σε 24ωρη βάση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
  • Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να προσληφθεί άμεσα και νέο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στους εργαζόμενους γονείς. Ειδικά μετά την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...