Κορονοϊός: Ανιχνεύτηκαν και στην Ελλάδα τα δύο πρώτα στελέχη Delta+

Σε όλη την επικράτεια κυριαρχεί πλέον η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα μας «θερίζοντας» κυρίως τους ανεμβολίαστους, ακόμα νεαρής ηλικίας.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, και τα 384 κρούσματα ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) που ελέγχθηκαν την περίοδο 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως 18 Οκτωβρίου 2021, αφορούν στη συγκεκριμένη ινδική μετάλλαξη. Δύο μάλιστα εκ των στελεχών Delta αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2 (Delta +), εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών.

Την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα+, η οποία εμφανίζεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον κόσμο, παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτή η υποπαραλλαγή περιλαμβάνει τρεις νέες μεταλλάξεις, δύο εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Αλληλουχίες της ΑΥ.4.2 φορτώθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID από 43 χώρες. Το 93% προέρχονταν από τη Βρετανία, όπου παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων που οφείλονται σ’ αυτήν.

Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι είναι σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα.

Πίνακας 1: Απόλυτη και σχετική συχνότητα κρουσμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα
στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 στην Ελλάδα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2
μέχρι σήμερα

Πίνακας 2: Σχετική συχνότητα αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, ανά 15νθήμερο, από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS CoV-2 έως 24/10/2021.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...