Κορονοϊός: Ανοίγει 26 Μαΐου η πλατφόρμα εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 35-39 και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια

Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 και για όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μ. Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση για την πανδημία. Είπε επίσης ότι θα ακολουθήσει η ηλικικακή ομάδα 30-34.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις 1.800.000 άνθρωποι, ποσοστό 17,2% . Με την 1η δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000, ποσοστό 31%.

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, η Επιτροπή συστήνει πλέον σε όσους νόσησαν να κάνουν μια δόση του εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση.

Εξήγησε ότι μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε 2 δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες , η διάρκεια των εξουδετερωτικων αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες.

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια, τόσο της Pfizer, όσο και της AstraZeneca, είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Τέλος, τόνισε πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες και επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού, έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες, όπως είπε, είναι αναμενόμενες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...