Κορονοϊός: Από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία τα self test

EUROKINISSI

Από τις 7 Απριλίου θα αρχίσουν να προμηθεύονται τα φαρμακεία τα self tests, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

«Ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς», είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα διατίθεται σε πολίτες από 18 έως 67 ετών και τέλος σε αυτούς άνω των 67 ετών.  

Όσοι είναι θετικοί θα το δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα και θα επανεξετάζονται από δημόσιες Υπηρεσίες ή και ιδιωτικές. Ειδικά για τους μαθητές, οι γονείς θα εκτυπώνουν και θα υπογράφουν το αρνητικό αποτέλεσμα που θα το δηλώνουν στο σύστημα και οι μαθητές θα το επιδεικνύει στο σχολείο πριν την έναρξη του μαθήματος. Χωρίς την επίδειξή του, οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα. Παράλληλα είπε ότι καλό θα ήταν να γίνεται 24 με 48 ώρες πριν το μάθημα. 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 27.000, με τα μισά από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική και πως στην επικράτεια νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με κορονοϊό.

Είπε ακόμα ότι παρατηρείται σταθεροποίηση σε Αττική και Ηράκλειο αλλά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε νησιά (όπως τη Ρόδο και τις Σποράδες) αλλά και στη βόρεια Ελλάδα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας συστάσεις για τήρηση των μέτρων κυρίως στους κατοίκους της Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας, είπε ότι έχουν εντοπιστεί 1.458 ενεργά κρούσματα στην πρώτη, 6.971 μολύνσεις και εν δυνάμει φορείς στη δεύτερη και 1.889 στην τρίτη περιοχή. Είπε επίσης πως είναι οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ της Κοζάνης αλλά και ότι η πληρότητα των Μονάδων της Θεσσαλονίκης είναι στο 90%. 

Δείτε ακόμα...