Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή XBB.1.5 η επονομαζόμενη και «Κράκεν». Σύμφωνα με την εβδομαδιαία (2-8 Ιανουαρίου) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), η XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).
Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι (+2% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.
Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία με Covid – 19, παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 233.
Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον. Η ποσοστιαία αναλογία της υποπαραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υποπαραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή XBB. Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις έξι περιοχές που ελέγχθηκαν
Δύο νέοι θάνατοι από γρίπη
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση την εβδομάδα 2-8 Ιανουαρίου.
Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και δύο νέοι θάνατοι. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη από την αρχή επιτήρησης έως και 8 Ιανουαρίου.
Συνολικά ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).