Κορονοϊός: Η εικόνα στις περισσότερο πληγμένες χώρες

Κορονοϊός

Οι πέντε περισσότερο πληγμένες χώρες (από άποψη θανάτων) αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα του τρέχοντος παγκόσμιου συνόλου θανάτων, με αυτούς να ξεπερνούν τις 149.000. Η εικόνα σε αυτές τις χώρες διαμορφώνεται ως εξής:

ΗΠΑ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τις 700.933 και οι θάνατοι τις 35.642. Και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την πρόθεσή του για επανεκκίνηση της οικονομίας και άρση των μέτρων περιορισμού οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των μολύνσεων. Με αυτό να οδηγεί σε παράταση της ύφεσης και εκ νέου επιβολή μέτρων περιορισμού. Παράλληλα η δυνατότητα διεξαγωγής μαζικών τεστ και η ετοιμότητα του συστήματος υγείας δεν επαρκούν για την ομαλή μετάβαση και άρση των μέτρων.

Μεγάλη Βρετανία

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Μεγάλη Βρετανία ανέρχονται στις 108.692 και οι θάνατοι τις 14.576. Οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν γρήγορα στην αρχή, διπλασιαζόμενοι κάθε δύο ημέρες. Αυτός ο ρυθμός αύξησης έχει πλέον επιβραδυνθεί, αλλά την Πέμπτη η κυβέρνηση δήλωσε ότι το lockdown δεν θα αρθεί για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες.

Γαλλία

Στους 18.681 έφτασαν οι θάνατοι στην Γαλλία με αυτό να την καθιστά τέταρτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη από την άποψη του ποσοστού θνησιμότητας από τον κορονοϊό. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε μόλις (+ 0,4%) φτάνοντας 109.252. Και στα γηροκομεία, η αύξηση των πιθανών περιπτώσεων επιβραδύνθηκε απότομα – 4% έναντι 36% την Πέμπτη φτάνοντας τις 38.717. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι με βάση τα δεδομένα η εξάπλωση της νόσου έχει επιβραδυνθεί.

Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και εκείνων που έχουν αναρρώσει, είναι 172.434. Από αυτούς οι 42.727 έχουν αναρρώσει ενώ οι 22.745 έχουν καταλήξει. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας δήλωσε την Παρασκευή ότι 106.962 άτομα είναι μολυσμένα με τον κορονοϊό, 355 περισσότερα από την Πέμπτη. Είναι η χαμηλότερη ημερήσια άνοδος από τις 2 Μαρτίου, όταν ήταν 258.

Ισπανία

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην Ισπανία έχει αυξηθεί σε 19.478, ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση την Παρασκευή. Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τις 188.068 από την αρχή της πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι 585 έχουν πεθάνει τις τελευταίες 24 ώρες και ότι οι νέες γνωστές λοιμώξεις ανέρχονται στις 5.252.

[Πηγές: reuters.com, bbc.com, ansa.it]

Δείτε ακόμα...