Κορονοϊός: Η Ευρώπη επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα

σπανία κορονοϊός

Η Ευρώπη έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 60% στον αριθμό των μολύνσεων τον τελευταίο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότι, όπως προειδοποίησε ένας ανώτερος αξιωματούχος συνιστώντας προσοχή, “αυτή η πρόοδος είναι εύθραυστη”.

Στις αρχές της εβδομάδας τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους για τους τουρίστες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου καθώς και για εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρονταν εβδομαδιαία στην Ευρώπη μειώθηκε από 1,7 εκατομμύριο που ήταν στα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

Το άνοιγμα της οικονομίας σε μερικές χώρε της Ευρώπης:

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.

Οι περισσότεροι πολίτες δεν φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά σε εσωτερικούς είναι υποχρεωμένοι.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικά, αλλά παρεμφερή χρονοδιαγράμματα.


ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία άρχισε να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων της στις 19 Μαΐου αλλά με το 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.

Οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.

Ολα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα επαναλειτουργούν από τις 19 Μαΐου, αλλά με περιορισμένη δυναμικότητα, με χρήση μάσκας και μέγιστα όρια χωρητικότητας.

Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση.

Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.

Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.

Eξάλλου, ο Πύργος του Άιφελ, που είχε κλείσει από τις 30 Οκτωβρίου, θα ξανανοίξει στις 16 Ιουλίου για το κοινό με χωρητικότητα 50% στους ανελκυστήρες του.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.

Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται περιοχές κινδύνου.

Τις πισίνες, τους κινηματογράφους και τους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται οι κάτοικοι του Βερολίνου, αλλά με αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, δηλαδή παρουσιάζοντας είτε αρνητικό self-test ή απόδειξη εμβολιασμού.


ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας.

Η χώρα ήρε στις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.

Από τις 7 Ιουνίου θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.


ΙΤΑΛΙΑ

Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.

Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ τα θεματικά πάρκα θα ανοίξουν τον Ιούνιο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.


ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid στη χώρα μειώνεται σταθερά έπειτα από ένα εθνικό λοκντάουν τριών εβδομάδων, το οποίο αναμένεται να αρθεί σταδιακά εντός του μήνα.

Οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται τα μουσεία, τις παραλίες, ενώ τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα λειτουργούν με περιορισμούς στην δυναμικότητά τους.

Τα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για γεύματα σε πακέτο, ενώ το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά μόνο στη διάρκεια της εβδομάδας. Θέατρα, γυμναστήρια και πισίνες παραμένουν κλειστά.

Όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...