Κορονοϊός: Η Ινδία θα εξάγει εμβόλια Covid «εντός εβδομάδων»


Η Ινδία θα αρχίσει να εξάγει τοπικά εμβόλια κορανοϊού μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο από την κυκλοφορία τους, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο BBC.

Ο αξιωματούχος απέρριψε αναφορές ότι η Ινδία θα απαγόρευε τις εξαγωγές εμβολίων που παράγει για να καλύψει την τοπική ζήτηση. Η Ινδία παράγει περίπου το 60% των εμβολίων παγκοσμίως και πολλές χώρες περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσει την αποστολή δόσεων.

Έχει εγκρίνει επισήμως την επείγουσα χρήση δύο εμβολίων καθώς ετοιμάζεται να αρχίσει να κάνει εμβολιασμούς τον Ιανουάριο.

Η Ινδία σχεδιάζει έναν από τους μεγαλύτερους εμβολιασμούς στον κόσμο, επιδιώκοντας να ανοσοποιήσει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τον Ιούλιο.

Ο ρυθμιστής φαρμάκων της χώρας έδωσε το πράσινο φως σε δύο εμβόλια – ένα που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Covishield) και ένα από την τοπική εταιρεία Bharat Biotech (Covaxin).

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο της Ινδίας να βοηθήσει άλλες χώρες ήταν σε καλό δρόμο.

“Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο από τη διάθεση των εμβολίων θα επιτρέψουμε τις εξαγωγές σε ορισμένους από τους γείτονές μας στη Νότια Ασία. Ορισμένες από αυτές τις εξαγωγές θα πληρωθούν από εμάς ως δώρα και οι άλλες θα προμηθεύονται περίπου στην ίδια τιμή που θα αγοράσει η κυβέρνηση”, είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος.

“Η Ινδία έχει πλήρη επίγνωση των δεσμεύσεών της προς τους γείτονες και τον υπόλοιπο κόσμο ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εμβολίων στον κόσμο”.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Rajesh Bhushan δήλωσε ότι η Ινδία σκοπεύει να διαθέσει εμβόλια Covid-19 έως τα μέσα αυτού του μήνα.

“Εντός 10 ημερών από την ημερομηνία Άδειας Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης [3 Ιανουαρίου], θα υπάρξει διάθεση εμβολίων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Δελχί.

Πηγή: BBC

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...