Κορονοϊός: Η κατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες

Μαδρίτη, Ισπανία
Μαδρίτη, Ισπανία

Η Ισπανία ξεπερνά το όριο των 10.000 θανάτων

Ο τραγικός απολογισμός από τον κορονοϊό στην Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 10.000.

950 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, κατέληξαν στη διάρκεια της νύκτας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα είναι πλέον 10.003. Ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238, από 102.136 που ήταν χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μαρτίου. Τα παραπάνω σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι κλάδοι του Τουρισμού και των Κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

Να σημειωθεί πως στα στοιχεία Κοινωνικής Ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες ERTE. Με αυτές, πολλές εταιρείες, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων, έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα απολύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Βρετανία πλησιάζει τους 3.000 θάνατους

Τους 2.921 έφτασε συνολικά ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη Βρετανία, με τους επιπλέον 569 νέους θανάτους του τελευταίου 24ωρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που καταγράφηκαν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 33.718.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε 50 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο των απωλειών σε 126 (αύξηση κατά 66% επί του συνόλου). Ενώ τα κρούσματα άγγιξαν τα 2.602.

Στην Ουαλία, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 19 νέοι θάνατοι, με τους συνολικούς να αγγίζουν πλέον τους 117. Εμφανίσθηκαν 284 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 2.121.

Περίπου 50% των βρετανικών εταιρειών αναμένεται ότι θα θέσουν σε διαθεσιμότητα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εργατικού δυναμικού τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (BCC).

Η έρευνα υπογραμμίζει την ουσιαστική ανάγκη χορήγησης κυβερνητικής βοήθειας, καθώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο οδεύει προς τη στασιμότητα.

Η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει υποσχεθεί τη χορήγηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων λιρών με τη μορφή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων ενισχυμένου κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι «Βρετανικές Αερογραμμές» («British Airways» – ΒΑ), ιδιοκτησίας της IAG, αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θέτουν σε διαθεσιμότητα 36.000 υπαλλήλους τους, μετέδωσε το BBC. Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρεία ήρθε σε ευρεία συμφωνία με το εργοδοτικό συνδικάτο «Unite» η οποία προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας ποσοστού 80% των πληρωμάτων καμπίνας των ΒΑ, όπως επίσης του προσωπικού εδάφους, των μηχανικών, αλλά και του προσωπικού των κεντρικών γραφείων της, σύμφωνα με το BBC.

Τραγική η κατάσταση στην Ιταλία

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ιταλία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115.242. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.915. Παράλληλα, 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 760 άνθρωποι και υπήρξαν 4.668 νέα κρούσματα. Ενώ 1.431 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Συνολικά 4.053 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 28.540 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 50.456 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 46.065 και οι νεκροί 7.960. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 15.333 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1. 811. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.111, με 532 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει ελαφρά αύξηση. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, επίσης, αφού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι ασθενείς που είχαν χάσει την ζωή τους ήταν 727 . Οι ιταλικές αρχές ελπίζουν ότι με την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται αισθητά.

Πηγή: [ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP]

Δείτε ακόμα...