Κορονοϊός: Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πετώντας το «μπαλάκι» στο λαό με το κάλπικο δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα»

EUROKINISSI

Με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς κατά 300 και πάνω κάθε μέρα για δεύτερη εβδομάδα και τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 μέσα στον Σεπτέμβριο (χτες ανακοινώθηκαν άλλα 342 κρούσματα από τα οποία 213 στην Αττική, και ακόμα εννέα θάνατοι – δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία), η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού, απογειώνοντας την προπαγάνδα της περί «ατομικής ευθύνης», πέρασε στο εκβιαστικό και ψεύτικο δίλημμα «αυτοπροστασία η καραντίνα»!

Απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ως να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητώντας «συνεπή εφαρμογή» των μέτρων για να αποφευχθεί νέο γενικευμένο «lockdown».

Στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έχει θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και πως «οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους».

Είπε ότι αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ από 557 σε «σχεδόν 1.000», μόνο που ο αριθμός αυτός είναι μόνο στα χαρτιά, γιατί περιλαμβάνει ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών (που να σημειωθεί με κυβερνητική απόφαση από την άνοιξη πληρώνονται με διπλασιασμένη τιμή) αλλά και άλλες κλίνες δημόσιων νοσοκομείων (θάλαμοι αρνητικής πίεσης, καρδιολογικές μονάδες που έχουν διατεθεί για τον κορονοϊό κ.ά.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Και αυτά όταν ήδη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι εκρηκτική. Επανέλαβε επίσης τα περί 6.200 προσλήψεων υγειονομικών (που είναι συμβασιούχοι), όταν οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 30.000.

Όσον αφορά στον συνωστισμό ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για τον καθημερινό συνωστισμό που επέβαλε η απουσία ουσιαστικών μέτρων στα σχολεία, για την επικίνδυνη κατάσταση σε μεγάλους χώρους δουλειάς κ.ά. Αναφέρθηκε μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να πει ότι θα ενισχυθεί ο στόλος λεωφορείων με 100 από τη μεθεπόμενη βδομάδα και με 400 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Νέα δώρα στους κλινικάρχες…

Την ίδια ώρα, αντί για ανάπτυξη νέων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, μαζικές προσλήψεις και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, η κυβέρνηση σπρώχνει για άλλη μια φορά «πελατεία» στον ιδιωτικό τομέα.

Με χτεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», όχι μόνο πριμοδοτεί τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνει.

Η ΚΥΑ αναφέρει ότι σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ή χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική, εφαρμόζεται το ημερήσιο νοσήλιο του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, «πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09».

Επίσης δίνει το δικαίωμα στους κλινικάρχες να αυξήσουν μέχρι και 40% τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς κανένα «έλεγχο καταλληλότητας», αλλά και να αποφασίζουν αυτοί αν θα δέχονται ασθενείς και ποιούς. «Κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική» αναφέρει η ΚΥΑ. Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω, προβλέπεται έκτακτο κονδύλιο τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

…και ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα σε ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Η εταιρεία «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ), θυγατρική του ΟΑΣΑ δημοσίευσε χτες προκήρυξη για τη μίσθωση 300 λεωφορείων από ιδιώτη (leasing).

Η προκήρυξη προβλέπει τη μίσθωση για τρία έτη 210 κανονικών και 90 αρθρωτών λεωφορείων. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μαζί με τη μίσθωση αναλαμβάνουν και την τεχνική υποστήριξη των οχημάτων. Να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει και σε σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ, για την ενίσχυση του στόλου της ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση. Πρόκειται ασφαλώς για σχέδιο που εμπλέκει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες (με οχήματα, προσωπικό και τεχνική κάλυψη), βαθαίνοντας τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προωθώντας την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους.

Δείτε ακόμα...