Κορονοϊός: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ

Άλλα 312 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η χώρα βρίσκεται στ απρώτα στάδια έξαρσης της επιδημίας, ενώ για άλλη μια μέρα πάνω από τα μισά νέα κρούσματα (174) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ έφτασαν στους 67 και οι θάνατοι τους 316 (δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία). Όμως, ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων και του λαού και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Αποδεικνύεται ότι κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής της και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τώρα που τα πράγματα σφίγγουν, η κυβέρνηση αναγκάζεται να αφήσει κατά μέρος την προπαγάνδα περί αύξησης των κλινών ΜΕΘ και να παραδεχτεί την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας στον κρίσιμο αυτόν τομέα. Χτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας με δήλωσή έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την άσχημη κατάσταση, αλλά παράλληλα έκανε σαφές ότι το κράτος δεν θα δώσει ευρώ παραπάνω για την ανάπτυξη νέων ΜΕΘ, και αποθέωσε τους ιδιώτες «χορηγούς».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας:

– Οι κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία όλης της χώρας είναι σήμερα 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

– Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

– Στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

– Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

«Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα Νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας» είπε ο Β. Κικίλιας. Πώς; «Προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας». Δηλαδή από τα 48 κενά αυτήν την στιγμή κρεβάτια για όλες τις νόσους πλην κορονοϊού θα μείνουν στην Αττική μόνο 8! Με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους έχουν ανάγκη (εμφράγματα, τροχαία, χειρουργεία κ.λπ).

Κατά τα άλλα ο υπουργός επανέλαβε το γνωστό «όταν χρειαστεί»! «Το Υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί». Και παρέπεμψε για τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του χρόνου την αύξηση κατά 236 των κλινών ΜΕΘ από «τις μεγάλες δωρεές»

Δείτε ακόμα...