Κορονοϊός: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να «σπάσει» το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

pfizer-biontech

Ισραηλινή μελέτη έδειξε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να «σπάσει» το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech, σε κάποιο βαθμό.

Η μελέτη, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, σύγκρινε σχεδόν 400 άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό, 14 ημέρες ή περισσότερες μετά τη λήψη μιας ή δύο δόσεων του εμβολίου, έναντι του ίδιου αριθμού μη εμβολιασμένων ασθενών με την ασθένεια.

Μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, το ποσοστό επικράτησης της παραλλαγής ήταν οκτώ φορές υψηλότερο από εκείνο των μη εμβολιασμένων – 5,4% έναντι 0,7%.

Αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Νοτίου Αφρικής, σε σύγκριση με τον αρχικό ιό και μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και αφορά πλέον σχεδόν όλες τις περιπτώσεις COVID-19 στο Ισραήλ, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι η μελέτη είχε μόνο ένα μικρό δείγμα ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη νότιο Αφρικανική παραλλαγή λόγω της σπανιότητάς του στο Ισραήλ.

Είπαν επίσης ότι η έρευνα δεν είχε ως στόχο να συμπεράνει τη συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι οποιασδήποτε παραλλαγής.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...