Κορονοϊός: Η πανδημία θα είναι μακράς διάρκειας, προβλέπει ο Π.Ο.Υ.

Κορονοϊός

Στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού συνεδρίαζε χθες για τέταρτη φορά (!) προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία,

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ εκτιμά πως η διάρκεια της πανδημίας θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά.

Επίσης αναφέρει πως «ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει ο Covid-19 είναι πολύ αυξημένος».

Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία,«προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».

Η επιτροπή συνιστά επίσης στον ΠΟΥ να επιταχύνει τις έρευνες για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων. Ζητεί επίσης να διευκρινιστούν σημεία όπως «οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας».

«Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε τρεις μήνες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...