Κορονοϊός: Μόλις στο 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη – Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

EUROKINISSI

Στις επιφυλάξεις σχετικά με την χρησιμοποίηση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που έχουν διατυπώσει χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδώρου κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης.

«Αγκάθι» αποτελεί, όπως σημείωσε, «ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα», ωστόσο θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία». Η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% «σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο» σ΄ ό,τι αφορά τις συνθήκες φύλαξης και μεταφοράς. Σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική τοποθέτηση για την εφαρμογή ή μη του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των επιτροπών εμβολιασμών κάθε χώρας.

Σχετικά με παζάρια και τις συμφωνίες των δύο πλευρών που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες (καλλιεργώντας και το απαραίτητο κλίμα εφησυχασμού) στον εμβολιασμό, η Μ. Θεοδώρου έκανε λόγο για …δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ. 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως περιμένουμε 90.000 δόσεις του εμβολίου της «Pfizer» το Φλεβάρη και 1,4 εκατομμύρια δόσεις τον Μάρτιο, ότι στα τέλη Μάρτη θα έρθουν 240.000 δόσεις του εμβολίου της «Moderna» και πως η «AstraZeneca» ενημέρωσε ότι θα παραδώσει στη χώρα μας, ως τα τέλη Μάρτη, 540.000 δόσεις.

Κι ενώ το τοπίο είναι θολό για τον εμβολιασμό, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι μόλις στο 2,75%, οι υγειονομικοί καλούνται να βγάλουν πέρα το τρίτο κύμα και τον εμβολιασμό με 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές να εξακολουθούν να λείπουν.

Ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, επιχείρησε να δώσει πανηγυρικό τόνο σ΄ακόμη μια ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» του ΕΣΥ, που προβλέπει …1.000 επικουρικούς, δηλαδή εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης που θα ανακυκλώσουν όσους πρόκειται να απολυθούν. «Εχουν ήδη προσληφθεί 500 άτομα αποκλειστικά για το έργο του εμβολιασμού. Εχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα μέχρι τον Φλεβάρη άλλα 300 στις δομές ΠΦΥ», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας μια γεύση για την αναστολή λειτουργίας κι άλλων ΚΥ, επιπλέον μετακινήσεις προσωπικού, χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν και πάλι επί ξύλου κρεμάμενοι. Οσο και για τον εμβολιασμό «αν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, έγινε σαφές ότι δεν έχει αυξηθεί η τοξικότητα της νόσου, μόνο η μεταδοτικότητά της που όμως «είναι αρκετή για να επιβαρύνει τα ΕΣΥ και στην προεκτάσή του να αυξήσει και τη θνητότητα». Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και ένα της νοτιοαφρικανικής.

Η Μ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα ότι αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη η ύπαρξη ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, ότι ήταν χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού και ουσιαστικά έριξε τις ευθύνες στο προσωπικό που δεν εκμεταλλεύτηκε το δώρο, δηλαδή το εμβόλιο.

Δείτε ακόμα...