Κορονοϊός: Νέα επιδείνωση της επιδημίας καταγράφει το Παρατηρητήριο Covid-19

EUROKINISSI

Επιδείνωση σε όλους τους δείκτες της επιδημίας κορονοϊού καταγράφει η 18η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 που αφορά το διάστημα 1 – 7 Οκτωβρίου.

«Η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει επιδείνωση με αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων (με συνεχιζόμενη έντονη ημερήσια μεταβλητότητα), σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων», αναφέρει.

Συγκεκριμένα:

– Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 354 κρούσματα από 314 στην προηγούμενη έκθεση. Περισσότερο από το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα (1-7 Οκτωβρίου), σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, ενώ στις 2 Οκτωβρίου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ 460 κρουσμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.

– Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει αυξητική τάση από τα τέλη Αυγούστου, «γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας». Στην Αττική, παρά την κυβερνητική ανακύκλωση κλινών από άλλες σοβαρές ασθένειες, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 65% και στην επικράτεια στο 37% (από 32% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 88, από 78 στην προηγούμενη έκθεση.

– Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερός, 4,7 (από 4,9).

– Ο κυλιόμενος μέσος όρος των μοριακών τεστ ανά ημέρα μειώθηκε ακόμα περισσότερο, σε 10.212 την τελευταία βδομάδα, έναντι των 10.617 τεστ που καταγράφονταν στην προηγούμενη έκθεση. Να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν περίπου 13.000 τεστ τη μέρα, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχε φτάσει στα 18.740 τεστ τη μέρα! Η μεγάλη αυτή μείωση, σε συνθήκες ακόμα πιο αυξημένων αναγκών σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς κ.ο.κ., δεν «ισοφαρίζεται» από την ανακοίνωση περίπου 2.200 rapid tests την ημέρα την ίδια βδομάδα (τις προηγούμενες βδομάδες δεν ανακοινωνόταν το εν λόγω στοιχείο).

– Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αναφέρεται ότι παραμένει στη μονάδα, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής υπολογίζεται οριακά άνω της μονάδας.

Τα στοιχεία «φωνάζουν» για μία ακόμα φορά για την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς, στις αστικές συγκοινωνίες, στα σχολεία κ.ο.κ., σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης.

Δείτε ακόμα...