Κορονοϊός: Νέα έξαρση – Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει της ευθύνες της

Πηγή: Eurokinissi

Σε νέα έξαρση βρίσκεται η επιδημία Covid-19 στη χώρα, (χτες ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα, τρεις θάνατοι και αύξηση των διασωληνωμένων που έφτασαν στους 52)με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της, αποδίδοντας την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις εστίες «υπερμετάδοσης» με τα δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά Πέλλας, καθώς και στον καταυλισμό της Μόριας.

Όμως, όπως τα πρωτόκολλα για τον Τουρισμό που κόπηκαν και ράφτηκαν στα μέτρα του τουριστικού κεφαλαίου, έτσι και οι εστίες «υπερμετάδοτησης» δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως και από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις δομές προσφύγων και μεταναστών.

Χαρακτηριστική των παραπάνω ήταν η αναφορά του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ότι… «δεν τίθεται κάποιο θέμα για μας», όταν του επισημάνθηκε το γεγονός ότι στο «Αττικό» Νοσοκομείο, ήδη 5 νοσηλευτές στη ΜΕΘ έχουν διαπιστωθεί ως θετικά κρούσματα! Ο υφυπουργός περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τα νοσοκομεία και το ανθρώπινο δυναμικό», πρωτόκολλα τα οποία βέβαια έχουν προσαρμοστεί με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο δήθεν «ενισχυμένο» ΕΣΥ.

Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια ώρα, η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να δίνεται με το σταγονόμετρο, αποσιωπώντας σημαντικά στοιχεία που συνδέονται με την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους.

Από τα 287 νέα κρούσματα τα 158 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, τα 25 από τα 158 συνδέονται με «γνωστές συρροές», χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως την Πέμπτη που ανακοινώθηκε ότι 29 κρούσματα παρουσιάστηκαν σε «εργοστάσιο ανακύκλωσης». Πρόκειται για το εργοστάσιο «Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων ΑΕ»), στο οποίο δουλεύουν πάνω από 100 εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποσιωπά σημαντικά στοιχεία που συνδέονται με εργασιακούς χώρους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι 9 κρούσματα συνδέονται με το εργοστάσιο κονσερβοποιίας («Παυλίδης» στα Γιαννιτσά), για το οποίο την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 114 κρούσματα.

Ανοίγουν τα σχολεία με μόνο μέτρο ουσιαστικά τη χρήση μάσκας…

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία με στοιβαγμένους μαθητές στις τάξεις, με ελλείψεις στην καθαριότητα, με ελλείψεις εκπαιδευτικών και με την τραγική κατάσταση σε σχολικές υποδομές. Ουσιαστικά το μόνο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών είναι η χρήση της μάσκας. Την ίδια ώρα -και ενώ είναι αμφίβολο ακόμα και αν οι μάσκες θα έχουν φτάσει έγκαιρα σε όλα τα σχολεία- απαίτηση της κυβέρνησης είναι ο λαός να αποδεχθεί ως ρεαλιστική αυτή την κατάσταση.

Σχολείο Μαθητές

Όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ρωτήθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τις λιγοστές προσλήψεις καθαριστριών σε σχολεία, πέταξε το μπαλάκι στους δήμους . Ενώ καθηγήτρια Λοιμοξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας στο κατά πόσο συμβαδίζει με τη σύσταση περί τήρησης αποστάσεων και μη συνωστισμού η ύπαρξη 23 και 24 μαθητών σε μία αίθουσα, απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει, απαριθμώντας άλλα μέτρα που υποτίθεται έλαβε η κυβέρνηση.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» γιατί «ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία» είπε η Ν. Κεραμέως, καθώς γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι τα ημίμετρα που έχουν λάβει πολύ σύντομα θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά. Γι΄αυτό και ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Θα αποφασίζει ο αρμόδιο ς διευθυντής εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας.

… και «task force»

Κατά τα άλλα, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, δημιουργείται μια «ομάδα διαχείρισης», μία «task force» όπως είπε, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Ενώ σε κάθε σχολείο θα οριστεί ένας υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19 που θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορονοϊό, καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος. Σε ερώτηση αν οι εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι διαχείρισης έχουν περάσει έστω από μία υποτυπώδη εκπαίδευση, η υπουργός είπε απλώς ότι τους έχουν δοθεί «αναλυτικές οδηγίες» και γίνονται τηλεδιασκέψεις…

Τέλος ο Ν. Χαρδαλιάς, είπε πως παρατείνονται τα μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο, Μύκονο, Αττική, Χανιά και Ηράκλειο ενώ σε Πάρο και Αντίπαρο αίρονται από τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Σεπτέμβρη, καθώς είναι καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα σε αυτές τις περιοχές. Είπε επίσης πως εξασφαλίστηκαν 200.000 ταχεία τεστ εξέτασης αντιγόνου κορονοϊού και η εφαρμογή τους θα αρχίσει από τη Λέσβο.

Δείτε ακόμα...