Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια κρούσματα

Αστυνομικός της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) με μάσκα
Φωτο Αρχείου / Αστυνομικός της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) με μάσκα / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Julian Wan

Οι ΗΠΑ η πρώτη χώρα στον κόσμο ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, με τεράστιο επίπεδο τεχνικών και επιστημονικών γνώσεων, έγινε και η πρώτη χώρα που ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του Reuters, καθώς το τρίτο κύμα της επιδημίας εξαπλώνεται στη χώρα.

Οι ΗΠΑ, είναι μια καπιταλιστική χώρα, μια χώρα όπου και η υγεία είναι εμπόρευμα, γιατί το κράτος είναι το κράτος της αστικής τάξης που κρατά τα κλειδιά της οικονομίας και καθορίζει την παραγωγή αγαθών, όπως και της υγείας στη λογική του κέρδους. Γιατί η καπιταλιστική παραγωγή και το αστικό κράτος, δεν μπορούν να έχουν κεντρικό σχεδιασμό στη βάση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και εργατική συμμετοχή-εξουσία στη δημιουργία τους, γιατί τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια του κεφαλαίου και όχι σε αυτούς που δημιουργούν τον πλούτο. Και αυτή είναι η μεγάλη αντίθεση που χωρίζει την Αμερική και όχι η αντίθεση Τραμπ-Μπάϊντεν. Η Αμερική είναι διαχρονικά χωρισμένη στους εκμεταλλευτές από τη μια και στους υπό εκμετάλλευση από την άλλη. Αυτή είναι και η αιτία για την διάσταση της πανδημίας.

Γι΄αυτό οι ΗΠΑ με αυτό το τεράστιο κοινωνικό πλούτο τεχνικής και επιστήμης, που δείχνει και τις αντικειμενικές δυνατότητες που δημιουργούν οι εργαζόμενοι στην εποχή μας, που υπάρχουν και ‘φωνάζουν’, οδηγείται σε αυτό το θλιβερό νούμερο. Στην καταστροφή ανθρώπων, εργατικού δυναμικού, στην απανθρωπιά, στον ατομισμό, στην εγκατάλειψη, στο ρατσισμό, στη φτώχεια δίπλα σε λουστρασιόν βιτρίνες.

Το θλιβερό ορόσημο για τον αμερικανικό εργαζόμενο λαό, καταγράφηκε την ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 παγκοσμίως ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια.

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τη χώρα να καταγράφει τον γρηγορότερο ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια στην πολιτεία Ουάσινγκτον πριν 293 ημέρες.

Το Σάββατο εντοπίστηκε στις ΗΠΑ αριθμός ρεκόρ 131.420 νέων κρουσμάτων covid-19, ενώ ο ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 100.000 πέντε φορές τις τελευταίες επτά ημέρες.

Περισσότεροι από 237.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από κορωνοϊό μέχρι στιγμής. Περίπου ένας στους 11 θανάτους που αναφέρονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ο αριθμός των θανάτων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 1.000 για πέμπτη συνεχή ημέρα το Σάββατο, μια τάση που δεν έχει καταγραφεί στη χώρα από τα μέσα Αυγούστου.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι θάνατοι τείνουν να αυξάνονται τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε το Σάββατο να αναγάγει την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε πρώτη προτεραιότητά του.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σήμερα μια 12μελή ομάδα δράσης που θα αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας, υπό τον πρώην γενικό χειρουργό Βίβεκ Μούρτι και τον πρώην επίτροπο της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαμάκων Ντέιβιντ Κέσλερ. Η ομάδα δράσης κατά του κορονοϊού θα αναλάβει να καταρτίσει τον οδικό χάρτη για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας μόλις ο Μπάιντεν αναλάβει την προεδρία, τον Ιανουάριο. Και αυτή η δράση όμως δεν αναιρεί το εμπόρευμα ‘υγεία’, όπου θα έχουν τόση υγεία όση μπορούν να πληρώσουν, όπου φτωχοί όπως οι μετανάστες, οι μαύροι, οι άνεργοι, οι περιστασιακά εργαζόμενοι, γενικότερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. γι΄αυτό θα αναγκάζονται να κλείνονται σε κατ΄οίκον περιορισμό όπως σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, και στην Ελλάδα.

Οι μεσοδυτικές πολιτείες παραμένουν οι πλέον πληγείσες, με τα περισσότερα κρούσματα ανά αριθμό κατοίκων. Η Βόρεια Ντακότα, η Νότια Ντακότα, το Ουισκόνσιν, η Άιοβα και η Νεμπράσκα είναι οι πέντε πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την covid-19.

Το Ιλινόι είναι πλέον το νέο επίκεντρο της πανδημίας στα μεσοδυτικά, με την πολιτεία να ανακοινώνει περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, τον μεγαλύτερο αριθμό στη χώρα. Το Σάββατο στο Ιλινόι καταγράφηκαν περισσότερα από 12.450 νέα κρούσματα covid-19, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός μέχρι στιγμής για την πολιτεία.

Στο Τέξας έχει εντοπιστεί το 10% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και το Σάββατο η πολιτεία έγινε η πρώτη που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο μολύνσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, στις νότιες πολιτείες έχει καταγραφεί σχεδόν το 43% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ από τότε που εμφανίστηκε στη χώρα η πανδημία, σχεδόν 4,3 εκατομμύρια. Ακολουθούν οι μεσοδυτικές, οι δυτικές και οι βορειοανατολικές πολιτείες.

Η Νέα Υόρκη, με περισσότερους από 33.000 νεκρούς, παραμένει η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, περίπου το 14% του συνόλου που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...