Κορονοϊός: Οι νέες Νotam για τις πτήσεις και τα απαιτούμενα τεστ

Τεστ για Κορονοϊό στο Αεροδρόμιο Αθηνών
Φώτο Αρχείου / Τεστ για Κορονοϊό στο Αεροδρόμιο Αθηνών / Πηγή: Eurokinissi

Σε παράταση αεροπορικών οδηγιών (Notams) που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στις πτήσεις εσωτερικού παρατείνονται έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2020 οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν περιορισμούς επιβατικών πτήσεων, από και προς τα αεροδρόμια Κοζάνης «Φίλιππος» και Καστοριάς «Αριστοτέλης» (επιτρέπονται μόνο πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης – transit, κρατικές πτήσεις, υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση και οι στρατιωτικές πτήσεις).

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, παρατείνονται ως την Κυριακή 8 Νοέμβρη:

– Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν στην αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ της Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία

– Η αεροπορική οδηγία που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα, από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

– Η Notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία (συνολικά 11 χώρες) θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ.

– Η απαγόρευση εισόδου στην χώρα πολιτών χωρών εκτός ΕΕ. Από την συγκεκριμένη Nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία που παρατείνεται, στη λίστα των εξαιρέσεων προστέθηκε η Σιγκαπούρη, ενώ από την λίστα των εξαιρέσεων για εισερχόμενες πτήσεις αφαιρέθηκαν ο Καναδάς, η Γεωργία και η Τυνησία.

– Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ, η οποία προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα, θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19, ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.

– Η αεροπορική οδηγία για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα, θα επανυποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19.

Τέλος, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει και για την παράταση έως τις 8/11/2020 της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Για τις αεροπορικές οδηγίες ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες Notam. Επίσης, εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...