Κορονοϊός: Οικονομικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων

Email απο Υπουργείο Υγείας για κορονοϊό
Email από Υπουργείο Υγείας για νέο κορονοϊό / Πηγή: EUROKINISSI

Τα πρώτα οικονομικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα μέτρα αφορούν :

  • Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους. Αφορά περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ. Καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες. Αφορά σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες. 
  • Μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών για 3 μήνες μέχρι τέλος Ιουνίου. Για το θέμα αυτό ο κ. Βρούτσης θα παρουσιάσει τις πρώτες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.
  • Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αντίστοιχα του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Σκοπός η έγκαιρη παρέμβαση, στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. 
  • Ενίσχυση της υγείας με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί. Πρόκειται για 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
  • Στα μέτρα εντάσσονται και ενημέρωση των πολιτών με υλικό – μηνύματα που αφορούν τον κορονοϊό.

Οι αγωνίες της κυβέρνησης αφορούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Τα μέτρα προτείνονται για την στήριξη των επιχειρηματιών, για την ελαχιστοποίηση των απωλειών κερδών τους. Κριτήριο τα κέρδη της εργοδοσίας, απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.  Αφήνουν απ΄έξω την πραγματική ζωή των εργαζομένων. Τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων στους τόπους δουλειάς. Κάνουν οτι δεν ξέρουν τους εκβιασμούς και την εργοδοτική τρομοκρατία, την έλλειψη μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας. Μέχρι σήμερα κλείνεται σε όλες τις πτώσεις από ΜΜΕ κι ανακοινώσεις Υπουργείων η “ατομική ευθύνη”.

Όπως καταγγέλλεται κι από συνδικάτα εργαζομένων:

  • δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων,
  • δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στους εργοδότες που σχεδιάζουν απολύσεις, απληρωσιά και άλλα αντεργατικά μέτρα,
  • δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ιό, 

Η πολιτική ‘οφέλους-κόστους’ στην υγεία, αφήνει έκθετο το λαό. Η υγεία λόγω της εμπορευματοποίησης της αντιμετωπίζεται ως ‘ατομική ευθύνη’. Τα όποια μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή λόγω σοβαρών ελλείψεων σε τεχνικά μέσα, προσωπικό, και υποδομές. Αυτό καταγγέλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην Υγεία.

Δείτε ακόμα...