Κορονοϊός: Πάνω από 35 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλον τον κόσμο

κορονοϊός

Ξεπέρασαν τα 35 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, ενώ πάνω από 1,042 εκατ. είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό, κάτι «που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου παραμένει σε κίνδυνο» και «οδηγούμαστε σε μια δύσκολη περίοδο».

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ (περίπου 7,6 εκατ. κρούσματα) με πάνω από 214.000 θανάτους, η Ινδία (περίπου 6,6 εκατ.) με σχεδόν 103.000 νεκρούς και η Βραζιλία (σχεδόν 5 εκατ.) με πάνω από 146.000 θανάτους.

Ακολουθεί η Ρωσία (πάνω από 1,2 εκατ. κρούσματα), όπου χτες ανακοινώθηκαν σχεδόν 11.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο – στα επίπεδα ρεκόρ της άνοιξης – και 117 ημερήσιοι θάνατοι και περίπου 21.500 συνολικά).

Στην Ευρώπη συνεχίζει η «επέλαση» του δεύτερου κύματος. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, τέθηκε σε αυτοαπομόνωση, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το πρώτο τεστ βγήκε αρνητικό και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα του επαναληπτικού τεστ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ιρλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει «πολιτική και επιχειρηματική αντίσταση» απέναντι στην πρόταση της επιτροπής δημόσιας υγείας για την επαναφορά του καθολικού «lockdown» στη χώρα.

Αν και η Ιρλανδία δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ρυθμού εξάπλωσης της επιδημίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέλη της επιτροπής δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, στις αρχές Νοέμβρη δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, μετέδωσε το δίκτυο RTE.

Στη Γαλλία, την Κυριακή το βράδυ ανακοινώθηκαν πάνω από 12.500 ημερήσια κρούσματα (619.190 συνολικά) και 32 νέοι θάνατοι (συνολικά 32.230). Την περασμένη βδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων ανήλθε σε 4.264, με 893 σε ΜΕΘ. Η περιφέρεια του Παρισιού κηρύχθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα από σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V», που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα, «είναι ελπιδοφόρα» και ενδέχεται να δημιουργήσει ανοσία έως δύο έτη. Παράλληλα, η Ρωσία θα ξεκινήσει τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του δεύτερου εμβολίου, του «EpiVakCorona» από το Ινστιτούτο Ιολογίας και Επιδημιολογίας «Vector» της Σιβηρίας, και θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες.

Στην Ευρώπη, τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19 αναμένεται ότι θα έχουν εγκριθεί στις αρχές του 2021, δήλωσε χτες ο επικεφαλής της αρμόδιας για τα εμβόλια ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας.

Δείτε ακόμα...