Κορονοϊός: Περισσότεροι από 4 εκ. θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε χθες Τετάρτη το τραγικό ορόσημο των 4 εκατομμυρίων, φθάνοντας τους 4.000.269 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, αλλά και με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, την ώρα που ο ιός και οι μεταλλάξεις του συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, με τους λαούς να πληρώνουν βαρύ τίμημα από την πολιτική που τους αφήνει εκτεθειμένους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για να στηρίξει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Τα κρούσματα του ιού είχαν παράλληλα ξεπεράσει τα 185 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα ως τις 21.21 χθες Τετάρτη τοπική ώρα (04.21 ώρα Ελλάδας), κατά τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη, με 606.215 θανάτους επί συνόλου 33.769.829 μολύνσεων. Πρόκειται αντίστοιχα για το 15% των θανάτων και το 18% των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακολουθούν η Βραζιλία με 528.540 νεκρούς και η Ινδία με 404.211, ενώ πάνω από 120.000 θανάτους θρηνούν Μεξικό, Περού, Ρωσία, Βρετανία και Ιταλία.

Κυρίαρχη πλέον η μετάλλαξη «Δέλτα»

Την ίδια ώρα, καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες, καταγράφεται ξανά αύξηση στα νέα κρούσματα διεθνώς. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΠΟΥ τη βδομάδα 28 Ιούνη – 4 Ιούλη τα νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, μετά από 7 συνεχόμενες βδομάδες μείωσης.

Όλες οι περιφέρειες πλην της Αμερικής καταγράφουν αύξηση νέων κρουσμάτων, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Ευρώπη (+30%) και στην Αφρική (+15%).

Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται αύξηση των θανάτων κατά 6% στην Ευρώπη και κατά 23% στην Αφρική, αντανακλώντας και την τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς, καθώς πλήρως εμβολιασμένο στην αφρικανική ήπειρο είναι μόλις το 1% του πληθυσμού. Συνολικά στον κόσμο καταγράφεται μείωση των θανάτων κατά 7%, κυρίως λόγω της σχετικής μείωσης των θανάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αμερική συγκριτικά με την προηγούμενη βδομάδα.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι η παραλλαγή «Δέλτα» είναι ήδη κυρίαρχη, εκτιμώντας ότι το 51,7% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες δύο βδομάδες συνδέονται με αυτήν. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σχεδόν στις μισές Πολιτείες.

Στην Πορτογαλία είναι ήδη εμφανείς οι συνέπειες από το «ξεχείλωμα» των «πρωτοκόλλων» για τα κέρδη των ομίλων του Τουρισμού. Η χώρα άνοιξε τα σύνορά της το Μάη για επισκέπτες από τη Βρετανία (όντας για ένα διάστημα στην «πράσινη λίστα» του Λονδίνου), με «χαλάρωση» των μέτρων πρόληψης και αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι μολύνσεις με την παραλλαγή «Δέλτα» και να φτάσουν τα κρούσματα στα επίπεδα του Φλεβάρη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η παραλλαγή «Δέλτα» ευθύνεται για το 89,1% των μολύνσεων. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...