Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση με 865 νέα κρούσματα -331 στην Αττική

Πηγή: Eurokinissi

Εκτόξευση νέων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 865, ενώ άλλοι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 86 ασθενείς.

Αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία και οι αντοχές του λαού, που εξαντλούνται καθημερινά. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης

Από τα 865 νέα κρούσματα τα 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. Τα 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωνένοι 86 ασθενείς (58 άνδρες και 28 γυναίκες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. To 91.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, με τους 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, συνολικά στη χώρα οι θάνατοι είναι 534 (333 άνδρες και 201 γυναίκες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, σήμερα έγιναν σε όλη τη χώρα 24.116 τεστ.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει τα μέτρα για την Υγεία του λαού στο βωμό των λεγόμενων «αντοχών της οικονομίας». Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση με προσωπικό και υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας, την αναγκαία προστασία στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Και η Καστοριά σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι η ΠΕ Καστοριάς τίθεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4) και τα μέτρα που ισχύουν σε αυτήν την περίπτωση τίθενται σε ισχύ από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται η ΠΕ Κοζάνης.

Επίσης ανακοίνωσε ότι σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (επίπεδο 3) τίθενται οι ΠΕ Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βοιωτίας και Σερρών. Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται οι ΠΕ Αττικής, Αχαΐας, Ζακύνθου, Λέσβου, Σάμου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Γρεβενών, Πέλλας, Ηρακλείου, Κέας – Κύθνου και Σαντορίνης.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική. Τα δε χαρακτηριστικά της έξαρσης αυτής διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από την πρώτη φάση της πανδημίας. Ο σημερινός αριθμός – ρεκόρ θετικών κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιδημία είναι σε έξαρση. Μια έξαρση επιθετική, με ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα και στους νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας στην Επικράτεια τα 37 έτη και μόλις 28 έτη στη Θεσσαλονίκη» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Απέφυγε ωστόσο κάθε αναφορά στο γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, καθώς με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης απουσιάζουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

– 331 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 181
κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
– 12
κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
– 3
κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας
– 10
κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας
– 10
κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας
– 4
κρούσματα στην ΠΕ Έβρου
– 13
κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας
– 3
κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας
– 3
κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας
– 6
κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Θήρας
– 32
κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων
– 8
κρούσματα από ΠΕ Καβάλας
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου
– 9
κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Κέας-Κύθνου
– 2
κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας
– 5
κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς
– 27
κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης
– 2
κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Κω
– 2
κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας
– 23
κρούσματα στην ΠΕΛάρισας
– 6
κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Λευκάδας
– 3
κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας
– 4
κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας
– 6
κρούσματα στην ΠΕ Νάξου
– 3
κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης
– 9
κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας
– 7
κρούσματα από ΠΕ Πιερίας
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Πρέβεζας
– 2
κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου
– 4
κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης
– 2
κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
– 19
κρούσματα στην ΠΕ Σερρών
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Τήνου
– 4
κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων
– 2
κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας
– 3
κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής
– 1
κρούσμα στην ΠΕ Χίου
– 41
κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...