Κορονοϊός: Ραγδαία εξάπλωση σε όλον τον κόσμο

κορονοϊός

Έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων σημειώνεται σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας με τραγικό τρόπο ότι η διαχείριση της πανδημίας στη βάση των αναγκών και των νόμων της καπιταλιστικής οικονομίας είναι αδύνατον να προστατεύσει ολόπλευρα και άνευ όρων τη δημόσια υγεία. Σε καμία χώρα δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά τα δημόσια συστήματα Υγείας, η Εκπαίδευση, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν πάρθηκαν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προβλήματα υπάρχουν στην ιχνηλάτηση και τη διεξαγωγή τεστ.

Με βάση επιδημιολογικά μοντέλα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «η παρατεταμένη χαλαρή πολιτική μπορεί να εκτοξεύσει – κατά τον Ιανουάριο – την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλιο».

Τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 39 εκατ. και οι νεκροί τα 1,103 εκατ.

Στις ΗΠΑ, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ξεπερνώντας τα 8 εκατ. συνολικά. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προβλέπουν συνολικά 229.000 – 240.000 νεκρούς έως τις 7 Νοέμβρη.

Στην Ινδία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7,37 εκατ. και οι νεκροί τις 121.000, ενώ στη Βραζιλία έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 5,1 εκατ. κρούσματα και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 152.400.

Στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ακόμη και νέα ημερήσια ρεκόρ σε Ολλανδία, Τσεχία, Πολωνία, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία.

Ενώ οι υγειονομικοί διαδήλωναν στο Παρίσι, στη Γαλλία την Πέμπτη το βράδυ ανακοινώθηκαν πάνω από 30.000 ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 88 νεκροί (πάνω από 33.000 συνολικά), ενώ την ίδια μέρα ακόμη 219 ασθενείς εισήλθαν σε ΜΕΘ.

Η Βρετανία καταγράφει τις τελευταίες μέρες 18.000 – 20.000 ημερήσια κρούσματα. Επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι ένα πλήρες lockdown δύο βδομάδων από τις 24 Οκτώβρη θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους για το υπόλοιπο του έτους, από περίπου 19.900 σε 12.100. Οι θάνατοι στην Αγγλία αναμένεται να φτάσουν από 240 έως 690 τη μέρα έως τις 26 Οκτώβρη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους επιστήμονες της βρετανικής κυβέρνησης, από τη μονάδα βιοστατιστικής του Συμβουλίου Ιατρικής Ερευνας (MRC) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...