Κορονοϊός: Σκόπιμη η συσκότιση της κατάστασης από την Κυβέρνηση

υπουργείο υγείας κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Από την αρχή της πανδημίας έχει γίνει φανερή η συσκότιση, από την κυβέρνηση, σημαντικών στοιχείων για την διασπορά του ιού, οι μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το τι δημοσιεύεται και τι όχι, αλλά και η πραγματική απουσία στοιχείων λόγω ελλιπούς ή ανύπαρκτης πρόληψης και ιχνηλάτησης σε μια σειρά κρίσιμους χώρους.

Όπως ισχυρίζονται αποπροσανατολιστικά ορισμένοι πρόκειται για ζήτημα «ανικανότητας», «λάθος χειρισμών» κ.ο.κ. όμως η πραγματικότητα είναι άλλη.

Η κυβέρνηση από την αρχή επιχείρησε να συγκαλύψει τις τεράστιες ελλείψεις στους μηχανισμούς παρακολούθησης και ιχνηλάτησης, που είναι αναγκαίοι για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό έλεγχο του ιού. Επιστημονικοί φορείς κατήγγειλαν την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης για τα πραγματικά δεδομένα στα οποία βασίζονταν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από το πρώτο κιόλας κύμα, υγειονομικοί, συνδικάτα και πλήθος φορέων ανέδειξαν ότι τα στοιχεία των κρουσμάτων και άλλα στοιχεία που αφορούν στην πανδημία κουκουλώνονται και παρουσιάζονται αναλόγως, σε πλήρη αντιστοιχία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που κουτσουρεύτηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καλοκαιρινές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς.

Συνωστισμός στα πλοία της ακτοπλοΐας
Φώτο Αρχείου / Συνωστισμός στα πλοία της ακτοπλοΐας / Φωτογραφία Αναγνώστη alt.gr

Αφού μετά από απαίτηση μεγαλοξενοδόχων, tour operators, εφοπλιστών, και αεροπορικών εταιρειών, η κυβέρνηση πετσόκοψε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» του Τουρισμού (πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, γεμάτα καράβια, απουσία υποχρεωτικού αρνητικού τεστ στους ταξιδιώτες άλλων χωρών) κατά παραγγελία και πάλι του κεφαλαίου κουκούλωσε και τα στοιχεία των κρουσμάτων. Οι μεγαλοξενοδόχοι απαίτησαν δημόσια «οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους» και η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει την απαίτησή τους, αποκρύβοντας στοιχεία, όπως σε ποια νησιά εντοπίζονται κρούσματα, «για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής», όπως έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη.

Ιδιωτική κλινική Κασταλία
Φώτο Αρχείου / Ιδιωτική κλινική Κασταλία / Πηγή: Eurokinissi

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η απουσία επαρκών στοιχείων σε σχέση με τους χώρους δουλειάς. Το πλήθος συρροών κρουσμάτων κορονοϊού σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ κ.ά. που είδε το φως της δημοσιότητας, ανάγκασε και κυβερνητικά στελέχη να ομολογήσουν ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. Ποτέ ωστόσο η κυβέρνηση δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. Αντίστοιχο «σκοτάδι» επικρατεί και για τα στοιχεία που αφορούν σε δομές με ευπαθείς ομάδες, όπως τα γηροκομεία.

Η ίδια συσκότιση από την κυβέρνηση επικρατεί και εντός των στρατοπέδων, αφού από την αρχή της πανδημίας δεν έχει κάνει καμία σχετική ενημέρωση ούτε για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ούτε για το πόσα τεστ έχει πραγματοποιήσει, κτλ.. Την ίδια ώρα τα κρούσματα είναι εκατοντάδες. Σχεδόν κάθε μονάδα έχει κι από ένα θετικό κρούσμα ενώ ακόμη και οι φαντάροι και τα στελέχη μένουν στο σκοτάδι τη στιγμή που συμβιώνουν στο ίδιο στρατόπεδο και χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους. Μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα, αυτό του στρατοπέδου “Κατσιμήτρου” στα Γιάννενα και 124ης Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη.

Υπουργείο Υγείας: Υποδοχή με ΜΑΤ στους «ήρωες» υγειονομικούς
Υπουργείο Υγείας: Υποδοχή με ΜΑΤ στους «ήρωες» υγειονομικούς / πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση ακόμα αρνείται να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους. Πόσοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν καν νοσηλευθούν σε ΜΕΘ; Πόσοι υγειονομικοί νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα σε όλη τη χώρα; Ακόμα και τα στοιχεία για τις νοσηλείες, την πληρότητα στις ΜΕΘ, τον αριθμό των τεστ, τη θετικότητα δίνονται σποραδικά και όταν αυτή επιλέγει.

Ο λαός και οι υγειονομικοί έχουν δικαίωμα σε πλήρη και διαφανή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, για την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία. Απαίτηση που δεν έχει καμία σχέση με τον αποπροσανατολισμό ή τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε σημερινούς και επίδοξους διαχειριστές, επιδιώξεις που υπηρετούν τόσο η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αστικών κομμάτων.

Γιατροί ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας 19-3-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Δείτε ακόμα...