Κορονοϊός: Σταθερή επιδείνωση σε όλους τους δείκτες

Κορονοϊός άσκηση Ελλάδα
Πηγή: Eurokinissi

Στα 416 έφτασαν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, από τα οποία τα 240 στην Αττική και τα 61 εισαγόμενα, ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 6 φτάνοντας στους 79, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ (εδώ αναλυτικά τα στοιχεία).

«Συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και των ημερήσιων θανάτων» διαπιστώνει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον covid 19 που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Επίσης, «ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας».

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητήριου:

– Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

– Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση «γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας». Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36%. Στην Αττική ανέρχεται σε 60%.

– Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος.

– Ο μοναδικός δείκτης που μειώθηκε είναι ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα, ο οποίος από 17 – 23 Σεπτέμβρη διαμορφώθηκε σε 10.762 τεστ/ημέρα (μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη ήταν 12.834), εκ των οποίων μεγάλο μέρος τους εξακολουθεί να διεξάγεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Το 7% – 11% των κρουσμάτων παραμένουν εισαγόμενα.

Αλαλούμ με το κρουαζερόπλοιο

EUROKINISSI

Αλαλούμ επικράτησε χτες με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Shiff 6» της «TUI Cruises», όπου από ιδιωτικό εργαστήριο της Κρήτης είχαν βρεθεί θετικά δείγματα από 12 εργαζόμενους, από τους 150 που ελέγχτηκαν δειγματοληπτικά σε σύνολο 666). Από επαναληπτικό τεστ που έγινε χτες μέσα στο πλοίο, καθώς η εταιρία ισχυρίζεται ότι διαθέτει σύγχρονο μοριακό αναλυτή, βρέθηκαν αρνητικά και τα 12. Αρνητικά βρέθηκαν και από τον έλεγχο του ΕΟΔΥ, τόσο αυτά των 12 εργαζόμενων, όσο και των 24 που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Ωστόσο για άλλη μια φορά δημιουργήθηκε θέμα αξιοπιστίας των ελέγχων που γίνονται, αλλά και η ανάγκη για ανεπτυγμένο, κεντρικό δημόσιο σύστημα υγείας που θα διενεργεί τους ελέγχους με κοινά και αυστηρά κριτήρια.

Στον Δήμο Ευρώτα

Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στον Δήμο Ευρώτα «στα πρώτα 850 δείγματα που έχουν εξεταστεί  σε αλλοδαπούς, και όχι μόνο, εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα, με το επιδημιολογικό φορτίο να εντοπίζεται χωροταξικά αυτή τη στιγμή σε δύο κοινότητες».

Όμως, στις 26 Σεπτεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι στη Λακωνία είχαν βρεθεί 32 κρούσματα, αλλά στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή δεν αναφέρεται ούτε ένα κρούσμα!

Ο υφυπουργός είπε ότι θα γίνουν τεστ σε όλους τους εργάτες, «περίπου 1.300 άτομα» και ότι μέχρι να εξεταστούν θα πρέπει να απέχουν από την εργασία τους. Επίσης όλοι πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, που θα πάρουν από τον Δήμο και θα ελέγχονται οι μετακινήσεις των εργατών γης από και προς την επίμαχη περιοχή.

Για τους κατοίκους αποφασίστηκε η διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης και είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας εκ μέρους τους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

EUROKINISSI

Ταχεία τεστ στην πλατεία Κουμουνδούρου

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε χτες ταχεία τεστ αντιγόνου στην σε 574 ανθρώπους στην πλατεία Κουμουνδούρου. Βρέθηκαν 23 θετικά (6 Ελληνες και 17 αλλοδαποί).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...